понеділок, 17 вересня 2018 10:43

На українців чекає зорепад Драконіди

На українців чекає зорепад Драконіди
Зорепад Драконіди починається у перших числах жовтня, а свого піку сягне 8-10 числа. Фото:radiotrek.rv.ua

У жовтні шанувальників астрономічних явищ чекає 2 зорепади: Драконіди та Оріоніди.

Про те, коли можна спостерігати, коли вони досягнуть піку і в яких частинах світу ці незвичайні явища буде видно найкраще, передають "Українські новини".

Зорепад Драконіди починається у перших числах жовтня, а свого піку сягне 8-10 числа. Зорепад відрізняється від інших тим, що метеорні потоки Драконіди найчастіше мають жовтуватий або червонуватий колір. Побачити зорепад можна близько сузір'я Дракона в Північній півкулі, тобто і в Україні. Насолоджуватися метеоритним дощем можна відразу після заходу сонця і до опівночі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 40 разів яскравіше за повний Місяць - показали унікальне явище

Період його піку припадає на третю ночі. О першій ночі можна побачити 5-18 яскравих горючих часток.

Піки їхньої активності пов'язані з наближенням материнської комети до перигелию – найближчої до Сонця точки. Світило "розтоплює" комету, вивільняючи газ і пил.

Жовтневий зорепад буває кожен рік із 6 по 10 жовтня. Земля проходить через скупчення пилу та сміття, залишені кометою Джакобіні-Циннера.

Зазвичай метеорів буває не більше кількох десятків на годину, але бувають і винятки.

Потоки метеорів Оріоніда почнуться 2 жовтня, а завершаться 7 листопада. Пік їхньої активності буде спостерігатися протягом 2 діб (20 і 21 жовтня). Цей зорепад вважається одним із найбільш видовищних. Відрізняються великими розмірами, високою швидкістю, великим ступенем яскравості й особливим блиском у вигляді довгих розчерків ("хвостиків"). Кількість частинок комет, які будуть згоряти, у середньому складе від 15 до 22. Проходить він у сузір'ї Оріона, у нього наша планета щорічно входить приблизно 16 жовтня. Метеорний потік можна буде спостерігати і у Південній, і у Північній півкулі, але краще його видно саме у Північній.

Оріоніда є породженням знаменитої комети Галлея. Середня інтенсивність Оріонід - 20-25 метеорів на годину.

Не дивлячись на те, що зорепад Оріоніди дає невелику кількість метеорів на годину, він вважається одним із найкрасивіших та яскравих метеорних потоків. Також метеори Оріоніди дуже швидкі – 148 тис. миль за годину.

Більшу частину падаючих метеорів зорепад дає після півночі, а пік падіння можна спостерігати за декілька годин до світанку.

Українці зможуть побачити "танець планет". Це унікальне астрономічне явище, коли з одного боку Сонця опиняться кілька планет.

Зараз ви читаєте новину «На українців чекає зорепад Драконіди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути