Ексклюзиви
понеділок, 15 липня 2024 09:02

Україна відзначає День державності: історія та значення свята
6

Сьогодні, 15 липня відзначають День української державності. Свято співпадає з Днем хрещення Київської Русі та Днем пам'яті князя Володимира.

Про започаткування Дня української державності президент Володимир Зеленський оголосив під час урочистостей з нагоди 30-ї річниці Незалежності України у 2021 році, а вперше його відзначили позаторік, пише Gazeta.ua.

День української державності відзначають 28 липня
Фото: uinp.gov.ua
День української державності відзначають 28 липня
День української державності відзначають 28 липня
День української державності відзначають 28 липня
День української державності відзначають 28 липня

Свято української державності приурочили Дню хрещення Київської Русі та вшануванню пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира Великого.

Як наголошують в Українському інституті національної пам'яті, свято має нагадувати, що "українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада змінила дати трьох державних свят

Саме період правління князя Володимира був часом розквіту Київської Русі. А офіційне прийняття християнства у 988 році стало вибіром на користь європейської цивілізації та розвитку.

Із часів середньовічної Київської Русі походять основні атрибути сучасної української держави. Йдеться, зокрема, про знак тризуб, що став гербом України. Окрім того, у Київській Русі зародилась національна грошова одиниця ‒ гривня. Зрештою, назва "Україна" також сягає своїм корінням давньоруського періоду, адже вперше згадується в Іпатіївському літописі у 1187 році.

День української державності покликаний нагадувати про зв'язок сучасної України із усіма попередніми поколіннями українського народу, про тисячолітню історію державотворення в Україні. Метою встановлення свята є також протидія російській дезінформації та ворожим фейкам про нібито єдність походження українського та російського народів.

Раніше у свято відзначалося 28 липня. А з переходом Православної церкви України а новоюліанський календар, День державності, який пов'язаний з Днем пам'яті рівноапостольного князя Київського Володимира Великого, припадає тепер на 15 липня. Відповідне рішення торік офіційно затвердила Верховна Рада.

Помісний Собор Православної Церкви України 27 липня ухвалив остаточне рішення про перехід на Новоюліанський календар. Зі 161 делегата за перехід проголосували 156, проти було п'ять.

Парафії та монастирі ПЦУ, за бажанням можуть продовжувати використовувати старий календар. Митрополит ПЦУ Епіфаній сказав, що з 1 вересня 2023 року церква офіційно переходить на новий календар. Його вже підготувала календарна комісія.

Зараз ви читаєте новину «Україна відзначає День державності: історія та значення свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути