Ексклюзиви
пʼятниця, 15 вересня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Україна насправді досягає прогресу проти Росії" - CNN

Думки на сайті CNN магістра Джорджтаунського університету в галузі вирішення конфліктів Себастьєна Роблена

Неодноразово вириваючи перемоги з пащі поразок у 2022 році, українські сили влітку набагато повільніше просувалися у контрнаступі зі звільнення півдня країни. До серпня у Вашингтоні почали поширюватися різкі скарги на дії України на полі бою, а прихильники Києва звинувачували Захід у тривалих затримках із постачанням важкої техніки. Це виграло для Росії час для зміцнення оборони.

Такий наклеп, невдалий за будь-яких обставин, враховуючи важливість єдиного фронту. Він був особливо хибним, враховуючи, що українські війська недавно почали набирати обертів після кількох тижнів інтенсивних боїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Проте хор акторів скаржиться, що літні розчарування показують, що більше нічого робити, окрім як припинити допомогу Україні чи принаймні пригрозити зробити це, щоб змусити Київ піти на мир на російських умовах.

Неважливо, що запропоноване ними "рішення" спробувати змусити Київ піти на територіальні поступки, щоб утихомирити Росію - політично неспроможне для українського суспільства, оскільки його лідери обіцяють продовжувати боротьбу, незалежно від рівня підтримки, яку отримують. Неважливо, що такий мирний план, ймовірно, призведе до нової війни пізніше, як і нездатність Заходу твердо відреагувати на захоплення Росією Криму в 2014-2015 роках підготувала ґрунт для вторгнення у 2022 році.

Заходу слід передбачити ймовірність, що війна триватиме кілька років

Усе це означає, що Заходу слід передбачити ймовірність, що війна триватиме кілька років, щоб максимізувати шанси або витіснити Росію військовим шляхом, або переконати Володимира Путіна, що його очікувальна гра - програшна.

Здаватися після невдалого літа було б помилкою, навіть якщо дехто в Республіканській партії виступає за меншу підтримку, а недавній саміт "Великої двадцятки" в Індії не опублікував комюніке, що підтверджує явне засудження вторгнення РФ. Це наголосило на проблемі міжнародної допомоги за межами Заходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Це правда, що український контрнаступ почався з помітними невдачами і не просунувся так далеко, як ми хотіли б. Російські військові виправили деякі помилки 2022 року, і коли в червні недавно навчені та оснащені, але недосвідчені українські бригади розпочали контрнаступ, вони виявили, що російські мінні поля надто густі та глибокі, щоб їх можна було прорвати досить швидко за допомогою машин розмінування. Російські дрони, артилерія та ударні вертольоти можуть їх швидко виявити і знищити. Насамперед в України не було достатньо техніки, щоб компенсувати втрати.

Потім українські військові перейшли до повільнішої війни на виснаження, до якої звикли. Сапери ретельно розчищали проходи через великі мінні поля пішки. Тим часом, ЗСУ використовували артилерійську перевагу, знову отриману завдяки західним постачанням зброї, для методичного знищення російських батарей та живої сили.

Українським військам вдається просунутися в середньому на 700-1200 метрів кожні п'ять днів

Згідно зі звітом Британського королівського аналітичного центру об'єднаних служб, українським військам вдається просунутися в середньому на 700-1200 метрів кожні п'ять днів, використовуючи ці методи.

У вересні контрнаступ все ще має потенціал для досягнення важливих проміжних цілей. Нині в Україні залишилося кілька місяців, перш ніж вона ризикує вичерпати необхідні артилерійські снаряди, свіжі бойові підрозділи та час, і перш ніж брудна осіння погода зробить подальші великі наступальні операції, принаймні тимчасово нежиттєздатними.

Повільний прогрес України частково відображає ризиковану російську стратегію захисту передньої лінії, а не використання багаторівневого захисту для відступу. Це позбавило Україну первинного полегшення територіальних завоювань за рахунок тяжких втрат РФ. Але деякі аналітики вважають, що Росії, врешті, може забракнути сил для утримання ліній оборони, і що глибші лінії оборони захищені набагато менш надійно, ніж передові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

У серпні Україна також нарешті задіяла елітні бригади, які тримала в резерві, сподіваючись прорвати російські позиції. У великій битві за невелике село Роботине вони розгромили російські війська, а потім розпочали флангову атаку на схід у бік Вербового, що могло допомогти Україні прокласти шлях до ключових міст, включаючи Токмак і, зрештою, Мелітополь.

Автор: deepstatemap.live
  Карта бойових дій біля Роботиного
Карта бойових дій біля Роботиного

Водночас здатність Росії захопити або повернути українську територію цієї зими видається обмеженою, враховуючи невдачі її попереднього, марного зимового наступу, її втрати, понесені цього літа, та погане керівництво міністра оборони Сергія Шойгу та начальника генштабу Валерія Герасимова.

Таким чином, якщо Києву вдасться зберегти свої досягнення та уникнути надмірних втрат та витрат на артилерійські снаряди, він зможе продовжити просування на південь, у бік Мелітополя, щоб перерізати "сухопутний міст" до стратегічних баз Росії та портів у Криму.

Бажання Києва звільнити територію – не донкіхотські пошуки національної честі. Українці на окупованих територіях зазнають катувань, каліцтв, сексуального насильства та страт

Бажання Києва звільнити територію – не якісь донкіхотські пошуки національної честі. Українці на окупованих територіях зазнають катувань, каліцтв, сексуального насильства та страт. Тисячі дітей насильно відібрані з сімей та депортовані до Росії. Щобільше, землі, захоплені Росією раніше, використовує вона для ще глибших ударів по Україні, що робить їх звільнення екзистенційною проблемою.

Щоб дати Україні найкращі шанси на звільнення регіонів, окупованих РФ із 2022 року, Вашингтону та НАТО слід розробити багаторічні плани надання військової допомоги. Насамперед артилерійських систем і боєприпасів, а потім засобів ППО, дронів та бронетехніки. Оскільки запаси обладнання, що легко передається з Заходу, вичерпуються, необхідно активізувати нові замовлення на великомасштабне виробництво і закупівлі, що фінансуються США та союзниками.

Допомога Заходу у поєднанні з мужністю українців допомогли київським силам вистояти у винятково тяжкій боротьбі. Після посилення української артилерії у липні адміністрація Джо Байдена розпочала найважливіші постачання в Україну своїх великих запасів касетних артилерійських снарядів. Київ отримав боєприпаси, необхідні для тривалішого контрнаступу, очікуючи на розширення заводського виробництва звичайних снарядів у 2024 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Тим часом, західна бронетехніка різко скоротила втрати серед екіпажів підбитих машин, а французькі та британські крилаті дальні ракети завдали ефективних ударів по російських командних центрах та складах боєприпасів аж до Криму.

Заглядаючи у майбутнє, США мають забезпечити постачання снарядів та ракет, а також бойових машин Bradley, яким приписують ключову роль у битві за Роботине. А за батальйоном з 31 танка Abrams, які незабаром прибудуть до України, має бути ще багато інших.

Ці танки будуть оснащені боєприпасами із збідненого урану. Вашингтону також слід розглянути питання про надання ракет більшої дальності, таких як ATACMS, які адміністрація Байдена, на думку деяких інсайдерів, може незабаром погодитись передати.

Крім того, існує питання подолання повального зволікання у відновлення ВПС України, попри зобов'язання нарешті передати Україні літаки F-16A. Це не диво-зброя, а життєво важлива сходинка на шляху до того, щоб допомогти Україні, у результаті створити сучасні військово-повітряні сили, оснащені західним обладнанням. Підготовка НАТО також має покращитися як у кількісному, так і якісному сенсі, включаючи прискорені курси для старших українських командних штабів з планування великих та складних операцій, які українським військовим поки що складно виконувати.

Допомагаючи українцям звільнити свою землю, США просувають власні інтереси

Майбутня війна залишається жахливою. Але допомагаючи українцям звільнити свою землю, США просувають власні інтереси, розбиваючи російську агресію в Європі та демонструючи високу потенційну ціну завойовницьких воєн, націлених на партнерів США.

Путін катастрофічно прорахувався, коли вдерся в Україну, тож тепер сподівається пережити західну підтримку Києва, щоб урятувати те, що зміг награбувати. Московська еліта особливо хоче протриматися до 2024 року, сподіваючись, що колишній президент Дональд Трамп знову вступить на посаду і скоротить допомогу, оскільки в Республіканській партії росте опозиція підтримці України.

Але згортання може виявитися фатальною ідеєю. Вона може призвести до нових воєн та кровопролиття.

Висока ціна відбиття путінського вторгнення сумна. Але нездатність зробити це зараз може призвести до того, що США, Європа та Україна пізніше заплатять значно вищу ціну.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Україна насправді досягає прогресу проти Росії" - CNN». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути