СПЕЦПРОЄКТ
"Учні, які пережили окупацію, розповідають ту саму історію по кілька разів. Завжди слухаю, наче вперше, не перебиваю"
Як живе спілкування, спорт і нові знання допомагають дітям долати стрес під час війни
Війна має тривалий негативний вплив на психіку людини, свідчать дослідження. Особливо це стосується дітей. З іншого боку, вони набагато швидше за дорослих звикають до нових умов. Завдання останніх – створити умови, щоб заспокоїти малечу та мінімізувати негативний вплив на психіку.
”Дорослий, який хоче допомогти дитині впоратися зі стресом, має бути емоційно та психологічно стабільний. Якщо мама панічно боїться вибухів, то дитина не зможе спокійно реагувати на тривоги. Над своїми страхами найперше потрібно працювати батькам. Нині є багато безоплатних тренінгів, навчань, консультацій психологів. Якщо це не допомагає, потрібно переїжджати в безпечніше місце. Особливо якщо живете на прифронтових територіях”, – розповіла дитячий практичний психолог Сніжана Нижник.

Дитині важливо виговоритися та відпустити ситуацію

За її словами, найголовніше – живе спілкування з дітьми, без ґаджетів і домашніх справ.
”Грайте разом у рольові чи настільні ігри. Читайте книги за інтересами. В укритті, наприклад, малеча дошкільного віку легко сприймає книги української казкарки Ірини Сонечко. Це віршована лірика з кольоровими ілюстраціями. Хоча найкраще заспокоюють знайомі історії про принцес, динозаврів, роботів, навіть якщо ви читаєте їх усоте”, – пояснює психолог.
Діти повинні знати правду про війну. Хоча вони й самі вже добре розбираються в калібрах, дронах, напрямках, з яких летять ракети.

”Учні, які пережили окупацію, розповідають ту саму історію по кілька разів. Завжди слухаю, наче вперше, не перебиваю. Дитині важливо виговоритися й відпустити ситуацію. Завжди пояснюю, що війна – це зло. Але навіть у такий час існують добрі люди, великі справи. Це допомагає бачити добро в темні часи. Дитина може намалювати орка з пральною машиною, але притому небо в неї блакитне, а сонце жовте”, – каже Юлія Сіренко.
Діти повинні відчувати підтримку дорослих. Зокрема з боку вчителів та вихователів. Злагоджена робота старших, упевненість та вміння організувати позначаються на психологічному стані дітей.

”Те ж онлайн-навчання – один зі способів психологічного розвантаження для дитини. Переглядаємо інтерактивні відео, виконуємо завдання на логіку, під музику робимо різноманітні руханки. Навіть під час війни проводимо з учнями всі свята: Новий рік, свято весни та осені, День матері. Водночас діти розуміють, що такою можливістю завдячують нашим воїнам”, – говорить Юлія Сіренко, вчителька початкової школи в Києві.
У тривожну валізу, крім обов’язкових речей, психологи радять класти те, що може допомогти знизити стрес дитини. Нехай це буде пастила чи сухе печиво, якщо малеча заспокоюється під час жування. Можна взяти із собою слайм, пластилін, дрібні іграшки для молодших дітей, для старших – улюблені книги.
”В укритті дітям можна запропонувати дихальну вправу ”Метелик”. На долонях уявляємо метелика, який змерз. Щоб зігріти його, робимо глибокий вдих через ніс і довгий видих через рот. Далі малеча складає руки навхрест, постукує себе по грудях, чергуючи праву та ліву долоні. Після цього метелика потрібно випустити – помахати руками. Ефективна техніка проспівування звуків – а, о, у, е, и, і. Під час співу відбувається специфічна вібрація голосу, що заспокоює. Найкраще таку вправу виконувати гуртом. Зменшити тривожність допоможе метод арттерапії – нейрографіка. На аркуші паперу діти зображують те, про що думають зараз. Далі малюнки розмальовують, шукають там зображення тварин, сонця, хмар, квітів. Будь-яку фігуру можна розшифрувати й зрозуміти, що зараз відчуває дитина”, – пояснює психолог Сніжана Нижник.
Упоратися зі стресом також допомагає спорт. Під час тренувань діти забувають про негативні емоції, стають менш тривожними.

”З початком повномасштабного вторгнення збільшився відсоток охочих займатися спортом. Коли немає тривоги, на спортивних майданчиках повно дітей та дорослих, які бігають, виконують різноманітні вправи. Помітив, що більше відвідувачів стало у спортивних залах. У нашому клубі діти віком від 4 до 10 років активно записуються на секції джіу-джитсу, вільної чи класичної боротьби. Це тактильний контакт, що допомагає зняти стрес. Бокс чи кікбоксинг популярні серед підлітків після 12 років”, - пояснює головний тренер мережі бійцівських клубів SpartaBox Ігор Фаніян.

Спорт допомагає зняти стрес

Адаптуватися до нових умов, пережити стрес та продовжувати навчатися навіть під час війни дітям допомагають благодійні фонди. Вони фінансують ініціативи у сфері освіти, техніки, здоров’я та спорту.
”Ми підтримуємо українську молодь, допомагаємо реабілітаційним центрам та створюємо свята для дітей. Разом із командою намагаємося допомогти врегулювати фінансові проблеми громадських організацій, дитячих будинків. Завдання команди Favbet Foundation – не просто чути проблеми дітей, а й вирішувати їх”, – підсумувала Маріанна.
”Від початку заснування фонду Favbet Foundation 2020 року ми одразу визначили нашою метою розвиток дітей та підлітків через створення сприятливих умов для здобуття якісної освіти, особистого та спортивного розвитку. Велику увагу приділяли проєктам із цифрової грамотності – неодмінної умови для кожної сфери сьогодні. За період існування фонду вдалося масштабувати соціальні impact-проєкти, що є неодмінним чинником системного позитивного впливу на проблеми суспільства, які ми не тільки бачимо, а й вирішуємо”, розповідає кураторка благодійного фонду Favbet Foundation Маріанна Ковеня
"Наше завдання – не просто чути проблеми дітей, а й вирішувати їх"
*в межах impact-проєкту ”Цифровізація бібліотек” разом із Міністерством цифрової трансформації України, Офісом Президента та Українською бібліотечною асоціацією
За період свого існування фонд:
З 24 лютого 95% проєктів Favbet Foundation орієнтовано на допомогу армії, реабілітацію воїнів, підтримку переселенців. Команда фонду швидко адаптувалася до нових реалій і почала робити все можливе, щоб швидко та якісно закривати потреби військових. Хоча Favbet Foundation був змушений змінити напрямок діяльності, зосередивши великі ресурси на підтримці ЗСУ, однак фокус фонду досі залишається на щасливому майбутньому українських дітей.
100
проєктів
4300
ПК для сільських бібліотек у 15 областях України*
реалізував понад
передав
2100
плазмових телевізорів у дитячі будинки сімейного типу
передав
Сьогодні Favbet Foundation у рамках власного проєкту ”Сильніші разом” співпрацює з дитячо-юнацькими спортивними школами. Щоб діти, які постраждали від війни, мали змогу безплатно відвідувати спортивні секції в Києві. Серед них – футбол, баскетбол, бокс, боротьба. Наприклад, у квітні запис дітей на безоплатні заняття відкрили партнери фонду – Центр фізичного здоров’я населення ”Спорт для всіх” та столичний бійцівський клуб SpartaBox.
У лютому представники Favbet Foundation відвідали Федерацію настільного тенісу Маріуполя, яка тепер тимчасово перебуває на Київщині. Юним спортсменам подарували сучасні тенісні столи. Також передали потужний генератор, щоб молодь могла проводити заняття навіть під час відключення електроенергії. Favbet Foundation продовжує підтримувати дитячий спорт й минулого року профінансувала дитячу команду ФК "Оболонь", надавши клубу 100 000 грн на поїздку на міжнародний турнір у Польщі.
”Цифровізація бібліотек” разом із Міністерством цифрової трансформації України
Спорт допомагає дітям упоратися зі стресом та подолати негативні емоції
Вихователька столичного дитячого садка Яна Бруцька каже, що зменшити тривожність та запобігти панічним атакам допомагають обійми. Але виключно за згоди дитини.

”У наляканої малечі не варто щось випитувати чи змушувати її гратися. Щоб відвернути увагу дошкільнят, достатньо почати розмову першими – наприклад: ”А я не люблю шоколад, краще з’їм морозиво”. Вони одразу почнуть викрикувати щось у дусі: ”Я люблю цукерки, а я тістечка, а мені вчора тато купив нову машинку”.

Потрібно казати правду

Та сама ситуація з іграми. Під час тривоги в укритті вихователі першими починають складати конструктори. Діти й собі будують замки з кубиків. Можна пограти в гру ”Вгадай за описом” – у кого зелені штани, кофта з літачком чи шкарпетки з метеликом. Однак дитині потрібно казати правду. Наприклад: нам доведеться перечекати тривогу в безпечному місці. Вона може тривати кілька годин, а в цей час можемо погратися”, – говорить Яна Бруцька.
Завдяки благодійній ініціативі ”Сила в знаннях” у межах ”Клубу Супергероїв” діти вимушених переселенців та військовослужбовців можуть отримати безплатні набори канцелярського приладдя. Заявки збирали онлайн та всього за кілька днів отримали тисячі анкет. Тепер у фонді займаються переданням 5500 наборів, які містять усе необхідне для навчання та творчості.
Наприклад, благодійний фонд Favbet Foundation запустив глобальний проєкт ”Клуб Супергероїв”. Його мета – сприяти розвитку дитячих умінь, навичок і знань. Цієї весни фонду разом із ”Code Club Україна” вдалося запустити безоплатну IT-програму для дітей. Безплатний курс розраховано на дітей 12–15 років, яким достатньо мати лише базові комп’ютерні навички. Сьогодні до вивчення Python долучилося вже понад 350 учнів, які проходять навчання в онлайн та офлайн-групах. Третина з них – діти ВПО та військовослужбовців.
Психологи та вчителі радять долучати дітей до різноманітних навчальних програм. Це допоможе відвернути увагу від негативу, здобути нові знання, корисні навички, знайти друзів.
"Поки наш сусід руйнує дитячі життя, українці прагнуть розвитку та підтримують одне одного навіть у найтемніші часи"
”Світоглядна прірва розділяє українців та росіян – і ми це відчули з початком повномасштабної війни. Поки наш сусід руйнує дитячі життя, українці прагнуть розвитку та підтримують одне одного навіть у найтемніші часи. ”Клуб Супергероїв” від Favbet Foundation саме про це – надати якомога більшій кількості юних українців можливості для побудови вільного та успішного майбутнього, якого агресор даремно намагається їх позбавити”, – розповів куратор проєктів Favbet Foundation Євген Бондар.

Нові знання та навички

IT-навчання у ”Code Club Україна”
Благодійна ініціатива ”Сила в знаннях”
Не забувають благодійники й про дітей, які з батьками опинилися за кордоном. Адже в чужій країні не завжди можна знайти заняття за інтересами, на заваді стають мовний бар'єр і матеріальні проблеми.

За сприяння Favbet Foundation у хорватському місті Загреб відкрили Центр адаптації для переселенців з України. Тут проводять безплатні курси різних напрямків, зокрема вивчення хорватської та англійської, влаштовують для дітей уроки музики, біології, фізики.
”Українці мають вивчати місцеву мову хоча б на мінімальному рівні. Також англійську, без якої не обійтись у світі. Сподіваємося, що це допоможе громадянам України не лише в базових потребах, а також підвищить їхню конкурентоздатність, сприятиме пошуку роботи”, – пояснює президент благодійного фонду Андрій Матюха.
”Поступово наші діти починають відвертатися від думок про війну. У їхніх розмовах з’являються нові теми, крім воєнних. Безумовно, на це впливає зменшення тривог, відсутність аварійних відключень світла. Не менш важливою є підтримка дорослих. За понад рік повномасштабної війни ми навчилися заспокоювати один одного та відвертати увагу від негативу”, – додала вчителька Юлія Сіренко.
Над спецпроєктом працювали:
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайнерка
Маргаріта ДИКАЛЮК Авторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка