пʼятниця, 10 серпня 2007 15:46

Учені навчилися передбачати скачки на біржі по пташиному польоту

Британські учені розробили метод, який дозволяє передбачати виникнення порядку з хаосу в складних системах, що складаються з безлічі елементів, що випадково змінюються, повідомляється в прес-релізі Уорікського університету. Метод годиться для руху частинок в плазмі, птахів в зграї і, можливо, стрибків цін на фондовому ринку.

Група фізиків під керівництвом Роберта Уїкса займалася питанням, як складні системи на зразок плазми, натовпи людей або зграї птахів несподівано переходять від хаосу до порядку без зовнішнього втручання. Спочатку група цікавилася головним чином плазмою, але зіткнулася з браком експериментальних даних: практично їх можна отримати тільки з нечисленних супутників, що спостерігають за сонячним вітром.

Є, проте, підстави припускати, що закономірності самоорганізації можуть бути однаковими для різних складних систем. Узявши за основу відомі дані про поведінку великих груп тварин і комах, дослідники розробили новий математичний спосіб аналізу, названий методом взаємної інформації. Метод дозволяє визначати закономірності і кореляції на підставі дуже невеликої кількості даних. Уїкс сподівається, що метод буде особливо корисний для визначення фазових переходів від хаосу до порядку в складних системах.

Для перевірки свого методу дослідники використовували нескладну модель, розроблену в 90-і роки відомим угорським біофізиком Тамашем Вічеком для опису поведінки колоній бактерій, зграй шпаків або сарани. Контрольні тести показали, що для завдання пошуку переходів від неврегульованого стану до впорядкованого метод взаємної інформації майже в чотири рази точніше за традиційні статистичні методи.

Учені припускають, що метод буде корисний і при вивченні фондової біржі. Ймовірно, з його допомогою вдасться пояснити несподівані кореляції, коли акції компаній, що не мають ніяких видимих зв"язків, випробовують однакові коливання цін, пише Lenta.Ru.

Зараз ви читаєте новину «Учені навчилися передбачати скачки на біржі по пташиному польоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути