пʼятниця, 05 лютого 2021 15:37

Почастішали підліткові суїциди: що кажуть психологи

Почастішали підліткові суїциди: що кажуть психологи
Всі підлітки вибрали однаковий спосіб звести рахунки з життям і вистрибнули з верхніх поверхів будинків Фото: statelic.kiev.ua

В Україні знову почалася хвиля підліткових суїцидів. У Києві та області за останні кілька тижнів сталися 5 трагічних історій. Вік загиблих коливається від 10 до 16 років. Найстрашніше – усі підлітки вибрали однаковий спосіб укоротити собі віку і вистрибнули з верхніх поверхів будинків.

Батьки та психологи підозрюють,що в соціальних мережах активізувалися смертельні ігри типу "Синього кита", оскільки в період пандемії та карантину діти стали вразливішими та більш незахищеними, пише Vesti.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 13-річний підліток стрибнув з недобудови і загинув

1-й випадок стався в Голосіївському районі Києва. 12-річний школяр вистрибнув з 15-го поверху. Перед цим у підлітка була розмова з батьками.

Хлопець жив в одній з висоток на Деміївці з батьками. 18 січня матері зателефонувала класна керівниця і розповіла про кілька пропусків школи. Батьки поговорили з сином, як вони кажуть, спокійно і доброзичливо. І син пообіцяв, що це більше не повториться. А пропуски пояснив тим, що просто не виспався. Після цього він почистив зуби та пішов до себе в кімнату спати.

Близько 1:00 мати відчула холод у квартирі, пішла перевірити та виявила відкритим балкон. Хлопця в кімнаті не було, а вхідні двері були зачинені зсередини. Майже одразу їй зателефонувала мати однокласника й повідомила, що її синові хлопець написав прощальне смс і назвав своє життя пеклом.

Ще один випадок стався 2 лютого. З балкона вистрибнула 13-річна школярка. Слідом – 10-річний хлопчик у селищі Чайка. У Шевченківському районі з 5 поверху стрибнула 16-річна школярка. Дівчинка жива, але у важкому стані. У Броварах загинув студент-першокурсник.

У поліції кажуть, що за самогубствами можуть стояти смертельно небезпечні ігри типу "Синього кита", "Рожевої сосни", "Момо", "Темного лісу". Офіційно цю інформацію поки що не підтверджують.

"Ми перевірили всі випадки. Постраждалі не пов'язані між собою та не були учасниками деструктивних груп", - повідомила речник Національної поліції Оксана Блищик.

Відомо, що смертельно небезпечні групи в соціальних мережах не зникли, і в них останнім часом спостерігається деякий сплеск. Змінюються назви, імена героїв, завдання. Групи блокує кіберполіція, але на місці виявлених з'являються нові. Останнім часом в описі з'явилися заклики до підлітків – "допомогти уникнути моральних травм", "впоратися з болем", "допомогти не вбити себе". У деяких групах навіть вимагають гроші за допомогу.

Психологи кажуть, що це може бути наслідком глобальної кризи на тлі пандемії та карантину, ізоляції. 2020 рік став важким для багатьох людей.

"Поняття "2020" стало прозивним. Весь рік був постійним стресом. І якщо навіть для дорослих, у яких психіка стійкіша, багато подій стали травматичними, то уявіть собі, як це діє на підлітків: ізоляція, дистанційна депривація, страх. І як би підлітки намагалися удавати, що вони незалежні, насправді вони залежать від дорослих", - вважає кандидат психологічних наук Олександр Сагайдак.

Він додав, що діти та підлітки отримують впевненість у завтрашньому дні та любов від старших і на тлі загальної кризи дорослим зараз теж непросто.

У Запоріжжі 13-річний підліток вирішив вкоротити собі віку і вистрибнув з вікна 10-го поверху. Трагедія сталася 9 грудня, удень на вул. Калнишевського в Хортицькому районі.

Зараз ви читаєте новину «Почастішали підліткові суїциди: що кажуть психологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути