субота, 18 грудня 2021 23:53

В українських прикордонників стало більше повноважень: що змінилося

В українських прикордонників стало більше повноважень: що змінилося
В Україні 15 грудня почали діяти нові правила огляду осіб та транспорту. Фото: ДПСУ

В Україні 15 грудня почали діяти нові правила огляду осіб та транспорту, які перебувають у контрольованому прикордонному районі, у пункті пропуску/контролю через державний кордон України або на контрольному пункті в'їзду-виїзду (КПВВ). Про це повідомляє Держприкордонслужба.

В силу набули зміни, внесені Верховною Радою до Закону "Про Державну прикордонну службу України" щодо вдосконалення порядку використання та застосування примусових заходів, бойової техніки та озброєння особовим складом ДПСУ.

Відповідний закон доповнили статтею 21-7 "Підстави та порядок здійснення поверхневої перевірки". Відповідно до внесених змін, поверхнева перевірка здійснюється щодо осіб, речей, товарів, вантажів та транспортних засобів на кордоні або у пунктах пропуску або на КПВВ.

"Зміни, внесені до закону України, дали можливість не лише застосовувати спецзасоби та зброю, а й здійснювати поверхневу перевірку транспортних засобів, осіб та вантажів", - заявив начальник управління адміністративної юрисдикції ДПСУ Юрій Курилюк.

Прикордонники тепер мають право оглядати транспортні засоби на перебування у них нелегальних мігрантів, утримання наркотичних засобів чи іншого забороненого для переміщення майна.

Громадянин зобов'язаний відкрити багажник, двері, відкривати сумки, капот та надати можливість оглядати те, що знаходиться у його володінні. Курилюк додав, що якщо особа відмовляється виконувати такі дії, то до неї можуть бути застосовані заходи адміністративного примусу. У випадках, коли виникне загроза життю чи здоров'ю прикордонників, вони мають право застосувати спецзасоби та зброю.

В Україні замість військових комісаріатів тепер будуть територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Зараз ви читаєте новину «В українських прикордонників стало більше повноважень: що змінилося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути