Ексклюзиви
середа, 08 липня 2009 13:53

Три країни ЄС мають зростання економіки

Три країни ЄС мають зростання економіки
За підсумками першого кварталу 2009 року ВВП скорочується в 24 з 27 країн Євросоюзу. Виключенням із загального правила стали Кіпр, де економіка в порівнянні з аналогічним періодом минулого року виросла на 1,5 відсотка, Польща (зростання на 1,9 відсотка) і Греція (зростання на 0,3 відсотка). Про це йдеться в остаточному звіті Eurostat по ВВП в першому кварталі.

В цілому в Європі ВВП скоротився на 4,7 відсотка в порівнянні з першим кварталом 2008 року і на 2,4 відсотка в порівнянні з четвертим кварталом. Лідерами серед держав ЄС стали три прибалтійські держави: у Латвії обвал економіки в річному обчисленні склав 18,1 відсотка, в Естонії - 15,1 відсотка, а в Литві - 11,8 відсотка. Слідом за цими державами йдуть Словенія (дев"ять відсотків) та Ірландія (8,4 відсотка).

У найбільших економіках ЄС також був зафіксований спад. У Німеччині він склав 6,9 відсотка в річному обчисленні, у Франції - 3,2 відсотка, в Італії - 6 відсотків, у Великій Британії - 4,9 відсотка.

У своєму звіті Єврокомісія надала також дані про економіку найбільших партнерів ЄС. Зокрема, європейці відзначили, що в Японії ВВП в першому кварталі скоротився на 8,4 відсотка в річному обчисленні, а США - на два з половиною відсотки.

Нагадаємо, що в Україні падіння ВВП в першому кварталі 2009 року склало 20,3%.

Причиною обвалу ВВП в більшості країн світу стала фінансова криза, яка через скорочення об"ємів кредитування і дефіциту ліквідності у банків переросла в загальноекономічну. У стан рецесії (скорочення ВВП протягом двох кварталів підряд) більшість країн ЄС увійшли ще в кінці 2008 року, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Три країни ЄС мають зростання економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути