Ексклюзиви
четвер, 24 грудня 2009 10:54

Шторм заважає Аріані дозаправитися пальним

Шторм заважає Аріані дозаправитися пальним

Судно "Аріана" з українським екіпажем, визволене з полону сомалійських піратів, до останнього часу перебувало у дрейфі біля сомалійських берегів.

Воно мало бути дозаправлене пальним, але танкер не міг підійти до балкера внаслідок штормової погоди і поганого зв"язку, адже на Аріані, за словами експертів, існує лише супутниковий зв"язок.

Редактор порталу "Морський бюлетень" Михайло Войтенко сказав, що координувати всі дії має судновласник, але він покинув судно напризволяще.

"Якщо балкер дійде до порту призначення в Ірані - добре. Не дійде, то судновласник отримує страховку", - каже експерт.

На думку аналітиків, загрози життю українських моряків не повинно бути, адже вони можуть пересісти на фрегат ВМС США, який супроводжує і охороняє Аріану.

Але якщо моряки покинуть корабель, вони практично будуть позбавлені зароблених грошей, а також компенсацій за весь час, який провели у полоні.

Експерти нагадують, що, згідно з усталеною практикою, ці компенсації за весь час перебування в руках у піратів, мають бути вдвічі більше, ніж зарплатня.

Представник МЗС України в Одеській області Костянтин Ржепишевський теж згоджується, що судновласник Аріани Спірос Мінос не хоче платити екіпажу гроші, якщо вони не приведуть балкер до місця дислокації - в один з портів Ірану.

В "Укркрюінгу" - компанії, яка займалася оформленням моряків на роботу, - намагаються утримуватися від коментарів.

Міністр закордонних справ України Петро Порошенко повідомив учора, що до звільненого з піратського полону судна в найближчий день прибуде буксир.

"Ми моніторім ситуацію з "Аріаною". На сьогоднішній день ми можемо сказати, що завтра увечері, або післязавтра вранці буксир підійде до "Аріани" для її буксирування в безпечний порт", - сказав він на брифінгу в Києві.

За словами Порошенко, на борт "Аріани" піднялися водолази, які оглянуть корпус судна.

Він відзначив, що Україна координує свої дії з представниками операції з боротьби з піратством "Аталанта" і ВМС США ""для гарантованого забезпечення безпеки наших моряків на "Аріані".

Раніше голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж запевняв, що моряки повернуться на батьківщину ще до Нового року. А президент Віктор Ющенко пообіцяв виділити для повернення екіпажу в Україну спеціальний літак.

За матеріалами Бі-бі-сі, Интерфакс-Украина
Зараз ви читаєте новину «Шторм заважає Аріані дозаправитися пальним ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути