четвер, 24 травня 2007 18:40

Винайдено голограму анатомії людини в живому часі (ФОТО)


Канадські дослідники представили найдокладнішу на сьогоднішній день комп"ютерну модель тіла людини. Створена в Університеті Калгарі програма під назвою CAVEman дозволяє отримати збільшені просторові зображення різноманітних анатомічних структур, і спостерігати їх функціонування в реальному часі.

Голографічні образи систем і органів, які створюються в спеціальному приміщенні знаходяться на відстані витягнутої руки від спостерігача. Розглядати їх можна за допомогою спеціальних окулярів, які дозволяють регулювати масштаб і ракурс зображення, а також концентрувати увагу на тій або іншій частині тіла.


При створенні зображень програма здатна враховувати дані конкретних медичних обстежень - МРТ, комп"ютерної томографії і рентгенографії, аналізів крові тощо. Лікарі різних спеціальностей дістають можливість спільними зусиллями моделювати патологічні процеси, які розвиваються в організмі того або іншого пацієнта. Отримані наочні зображення можуть знадобитися як при плануванні складних хірургічних операцій, так і при обговоренні подальшої тактики лікування з самим хворим.


Розробка CAVEman продовжувалася більше шести років, і потребувала спільних зусиль десятків анатомів, лікарів, математиків, програмістів і художників. Загальна вартість проекту склала від 500 тисяч до 2 мільйонів доларів. В даний час ведуться роботи із створення полегшеної версії програми, призначеної для роботи на персональному комп"ютері будинку або в офісі, повідомляє Daily Mail.

Фото Daily Mail.

Зараз ви читаєте новину «Винайдено голограму анатомії людини в живому часі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути