Ексклюзиви
субота, 12 грудня 2020 09:25

Свято Андрія або Калита: прикмети та заборони

Свято Андрія або Калита: прикмети та заборони
На свято Андрія жінки ворожать на свого судженого. Фото: 24tv.ua

Православні християни у ніч на 13 грудня відзначають день пам'яті апостола Андрія Первозванного. У народі це свято називається Калита. Цього дня молодь влаштовує гуляння, а незаміжні дівчата в ніч на 13 грудня ворожать на судженого.

Християнська легенда свідчить, що святий Андрій названий Первозванним, тому що був покликаний першим із 12 апостолів та учнів Ісуса Христа. Він був свідком служінь спасителя, його розп'яття та воскресіння з мертвих. За переказами, апостол Андрій проповідував у Криму, потім Дніпром дійшов до місця, де згодом виник Київ.

"На горах цих засяє благодать Божа: велике місто буде тут", - сказав апостол учням.

Він був розп'ятий у грецькому місті Патри на хресті, що мав X-подібну форму. Згодом хрест отримав назву Андріївський. Апостол Андрій Первозванний – покровитель професій, пов'язаних із морем.

Згідно з українською традицією, на Андрія Первозванного дівчата та жінки ворожать. Також молодь збирається разом, щоб виконати обряд "кусання Калити". Хлопці повинні, не засміявшись, верхи на кочерзі підстрибнути й відкусити шматок калити. Тим, кому це вдається, доля обіцяє щасливе одруження, а хто був не дуже вправним, - йшов від калити з вимазаним сажею обличчям.

Церква забороняє такі розваги, бо свято припадає на Різдвяний піст, і ворожіння вважають гріхом. Віруючим варто піти до храму на службу та помолитися. У незаміжніх жінок є шанс цього дня вимолити собі щасливе сімейне життя.

Прикмети на День Андрія

Якщо іде сніг - зима буде довгою та морозною. Якщо сніг випав до 13 грудня - зима буде теплою та м'якою. Сонячна погода цього дня обіцяє багатий урожай наступного року.

Що не можна робити

Займатися хатніми роботами, шити. Не можна ворожити за церковним приписом. Також не можна влаштовувати гучні гуляння з алкоголем.

Зараз ви читаєте новину «Свято Андрія або Калита: прикмети та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути