вівторок, 16 березня 2010 19:20

Шекспіру повернули загублену 400 років тому п"єсу

Шекспіру повернули загублену 400 років тому п"єсу

Доказ авторства драми Вільяма Шекспіра, яка вважалася втраченою протягом чотирьох з гаком століть, обіцяє стати культурною сенсацією.

П"єса під назвою "Подвійний обман, або коханці, що страждають" була опублікована і поставлена на сцені ще 1727 року. Спочатку вона здобула схвальні рецензії, однак незабаром її оголосили фальшивкою і виключили із зібрання творів великого драматурга.

Театральний імпресаріо Льюїс Теобальд, який знайшов рукопис, стверджував, що цей твір є компіляцією трьох авторських версій втраченої п"єси Шекспіра "Кардену", але до його доводів тоді ніхто не прислухався.

Драма дійсно належить перу Шекспіра - до такого сенсаційного висновку прийшла група дослідників британського часопису Arden Shakespeare, що уже понад 100 років публікує різні версії шекспірівських сонетів і п"єс.

"Руку Шекспіра можна побачити в першому, другому і на початку третього акту", - стверджує професор Ноттінгемського університету Брін Хаммонд, який ретельно вивчав п"єсу протягом 10 років.

На думку дослідників, п"єсу "Кардену" Шекспіру допомагав писати його учень і протеже Джон Флетчер.

У 1613 році вона була двічі поставлена в "Глобусі", проте так і не була надрукована, а після смерті драматурга в 1616 році рукописи безслідно зникли. Більше століття по тому їх знайшов Льюїс Теобальд, але вже під назвою "Подвійний обман, або коханці, що страждають".

Брін Хаммонд говорить, що може розпізнати, які саме рядки п"єси належать Шекспіру, які - Флетчеру, а які - Теобальду, який, як видно, вніс істотні зміни в оригінальний текст, з урахуванням інтересів публіки початку XVIII століття.

На думку професора, в основу твору ліг сюжет роману Мігеля Сервантеса "Дон Кіхот", який був перекладений англійською у 1612 році.

Достеменно відомо, що на схилі років Шекспір написав дві п"єси у співавторстві з Флетчером - "Генрі VIII" та "Два знатних родичі".

BBC

Зараз ви читаєте новину «Шекспіру повернули загублену 400 років тому п"єсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути