вівторок, 03 січня 2006 16:10

Шахрайки-циганки пограбували 400 пенсіонерів

Автор: фото: Андрій ЄловІков
  Ошукана Лідія Кармазова відразу ж впізнала шахрайку по фотороботу і дуже розхвилювалась
Ошукана Лідія Кармазова відразу ж впізнала шахрайку по фотороботу і дуже розхвилювалась

У Києві орудує група жінок-циганок, які майстерно грабують пенсіонерів. Граючи роль медсестер або соцзабезівських службовців, шахрайки видурюють у старих усі гроші. Якщо кияни не клюють на наживку, їм пропонують писати президентові.

По обіді 76-річна Лідія Кармазова поралася на кухні й чекала з магазину чоловіка. У двері подзвонили. На порозі стояв її дорогий Володимир Васильович, 77 років, а поруч — невисока красива чорнява жінка. На вигляд — років 30, з карими очима та в кумедній темно-синій шапочці.

— Працівниця соцзабезу, — представив хазяїн гостю. Розповів дружині, що жінка підійшла на вулиці й розповіла про якісь пайки.

— Вам мали вислати пайки! Я перевіряю, чи всім вони дісталися, — перебила  невідома.

— Випадок — типовий, — каже оперуповноважений карного розшуку Подільського РУ Валерій Корчевний, 28 років. — Гроші в пенсіонерів викрадає група жінок-циганок 30—50 років. Минулого тижня, окрім Лідії Кармазової, вони обікрали пенсіонерку з сусіднього будинку на вул. Юрківській, 40/5.

Методи "задурювання" пенсіонерів вельми вигадливі: бабусю з вул. Фрунзе циганки напоїли "корвалолом", що виявився снодійним

Зазвичай шахрайки використовують довірливість старих людей. Лідія Кармазова, приміром, запросила циганку на кухню. Та, скориставшись нагодою, влаштувала справжній концерт. Коли сказали, що в цій квартирі пайків не отримують, гостя почала кричати. А потім запропонувала написати заяву-скаргу на ім"я президента Ющенка.

Поки бабуся виводила акуратні літери, шахрайка завела розмову про інфляцію і майбутню "грошову реформу". А потім обійшла всю квартиру — дивилася де і що "треба ремонтувати". Невдовзі з листом президентові жінка пішла геть.

Коли пані Лідія перевірила сумку, 400 грн пенсії — як не було. Зникла і сімейна реліквія — порцелянова статуетка балерини.

— Шахрайка мене, мабуть, загіпнотизувала, — гадає Лідія Кармазова. — Аж до вечора я себе якось дивно почувала, наче не зовсім розуміла, що діється.

Лише на Подолі це вже принаймні двадцятий випадок обкрадання пенсіонерів циганками. Міліція знає, як приблизно виглядають шахрайки: ходять удвох, обкрадають лише пенсіонерів, представляються працівницями соцзабезу чи медсестрами. Але впіймати не можуть — шахрайки постійно міняють зовнішність. Полюбляють одягати перуки та окуляри. Та й методи "задурювання" пенсіонерів вельми вигадливі. Наприклад, бабусю з вулиці Фрунзе циганки напоїли "корвалолом", що виявився снодійним. Із квартири винесли всі гроші й золото.

Міліціонери вважають, що шахрайки у Києві та області скоїли понад 400 крадіжок. Найбільша сума їхнього улову — 5 тис. грн.

Шкода, що не всі потерпілі звертаються до міліції. Деякі старі люди просто мовчать про злочини. Їм тяжко кудись ходити, писати заяву, чи навіть підписатися.


Телефонуйте злодіям "на роботу"
Міліція закликає киян не поспішати відчиняти двері незнайомцям. Якщо хтось представляється медсестрою чи працівником соціальної служби — вимагайте посвідчення. Потрібно також передзвонити у названу організацію (чи лікарню), перевірити, чи є така людина. Якщо візитер здається вам підозрілим — телефонуйте на "02".

Зараз ви читаєте новину «Шахрайки-циганки пограбували 400 пенсіонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути