Сьогодні, 24 червня, починається Петрів або Апостольський піст. Початок цього першого літнього посту зазвичай, припадає на 8-й день після Трійці. За тривалістю Апостольський піст буває різним, це залежить від того, рання Пасха чи пізня.
Петрів піст триватиме до 11 липня включно.
Історія посту
Петрів піст – один із найдавніших у християнській історії. Він іще називається Петро-Павловським або Апостольським (у народі також – Петрівка), адже встановлений на честь двох найбільш шанованих у церкві апостолів Петра і Павла – день яких відзначається 12 липня.
Що можна їсти
Петрів піст менш суворий, ніж Великий піст. Під час Петрівки під забороною традиційно м'ясо й м'ясні страви, яйця, молоко і молочні продукти. По середах і п'ятницях утримуються навіть від риби. Також у ці дні рекомендується відмовитися від алкоголю і шкідливих звичок.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно вийти з посту
Проте суботні, недільні дні цього посту, а також у дні пам'яті якого-небудь великого святого або дні храмового свята дозволяється риба. Вимоги посту послаблюють для дітей, вагітних жінок і матерів-годувальниць.
Що не можна робити в Петрів піст
У дні посту забороняється вести дозвільний спосіб життя, тобто гуляння і будь-які веселощі під забороною. У першу чергу – весілля. Це, як правило, урочиста і радісна подія з алкоголем і танцями. Згідно з народним повір'ям, сім'я, яка зіграла весілля в Петрів піст, не буде міцною і швидко розпадеться через постійні сварки та скандали. Не можна також хрестити дітей.
Згідно із повір'ями, небажано в цей період займатися рукоділлям (вважається, що таким чином можна зашити своє щастя і добробут), давати гроші в борг (самі з боргів не вилізете), стригтися (волосся стане рідким), а також проводити замовляння та ворожіння (все це може обернутися проти вас).
12 липня закінчується Петрів піст і українці святкують День апостолів Петра й Павла або як в народі казали "Пе́тра". До свята прибирають будинки - підбілюють та підфарбовують їх. В приміщенні вивішують вишиті рушники. На церковну службу йдуть з квітами й віночками з червоними маками. Готують традиційну страву мандрики. Це спечені коржики з пшеничного тіста. Їх місять із зібраного під час Петрівки згущеного молока, перевареної сироватки, сиру та яєць.
Коментарі