вівторок, 30 грудня 2008 12:29

Найбільш знакові світові події року
8

2008 рік був багатим на події і в Україні і світі. Деякі з них затьмарили навіть проведення Олімпіади-2008. Крім того світ охопила найбільша за останні 100 років фінансова криза.


Світова фінансова криза

З-за океану до нас прийшла жахлива фінансова криза. Збанкрутували одні з найкрупніших інвестиційних банків США - Lehman Brothers і Bear Stearns.

Банк Канади, Банк Англії, Європейський Центральний банк, Федеральна резервна система (ФРС) США, Банк Японії і Швейцарський національний банк оголосили про скоординовані заходи для боротьби з фінансовою кризою. Вони домовилися підтримати фінансові ринки об"єднаними зусиллями за допомогою вливання в банківську систему в цілому $247 млрд.

Євросоюз закликає провести глобальний саміт, присвячений реформуванню світової фінансової системи навесні 2009 року.

Був схвалений новий варіант запропонованого адміністрацією Джорджа Буша 700-мільярдного стабілізаційного пакету. Ринки по всьому світу відреагували зниженням котирувань цінних паперів.

Китай схвалив план з підтримки економіки на суму в $536 млрд, розрахований на найближчі роки, що складає більше 18% ВВП країни.

Парламент Японії схвалив план стимулювання економіки країни, що передбачає виділення 18 мільярдів доларів на вживання термінових заходів з надання допомоги споживачам, компаніям і фермерам у зв"язку з поглибленням світової фінансової кризи.

Кабінет міністрів України схвалив низку антикризових заходів для стабілізації кризової ситуації в економіці країни. Зокрема, було прийнято розпорядження "про затвердження плану заходів із зменшення негативного сальдо в зовнішній торгівлі", яке дозволить мінімізувати вплив світової фінансової кризи на українську економіку.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) схвалив надання Україні антикризового кредиту у розмірі 16,5 мільярдів доларів.

Війна на Кавказі

Війна у Південній Осетії почалася в ніч з 7 на 8 серпня 2008 року, коли грузинські війська почали військову операцію на території республіки після серії взаємного ракетного обстрілу. Коли грузинській армії майже вдалося повністю оволодіти контролем над територією Південної Осетії, в конфлікт втрутилася Росія, офіційним приводом для цього в Кремлі назвали необхідність захистити громадян РФ, які проживають в регіоні (велика частина населення Південної Осетії має російські паспорти).

Грузинські війська були витіснені з Південної Осетії, проте на цьому так звана операція "з примусу до миру" не закінчилася: російська армія просунулася углиб грузинській території. Днем офіційного припинення вогню в зоні конфлікту вважається 12 серпня, коли і Тбілісі, і Москва погодилися підписати план мирного врегулювання, складений французькими дипломатами.

Дії Росії на Кавказі піддалися різкій критиці з боку західних країн, зокрема, США і країн - членів ЄС. Росія оголосила про виведення своїх військових підрозділів з території Грузії в жовтні 2008 року, в регіоні за ситуацією стежать близько 300 спостерігачів від ЄС.

Темношкірий президент США

Молодшого сенатора Сполучених Штатів Америки від штату Іллінойс Барака Обаму обрали 44-м президентом країни. Його інавгурація відбудеться 20 січня 2009 року.

Обама – перший темношкірий кандидат, висунутий на посаду президента США від однієї з двох найбільших партій (демократичної і республіканської).

Землетрус у Китаї

Землетрус магнітудою 8 балів, що стався 12 травня у китайській провінції Сичуань, забрав життя щонайменше 69 тисяч 127 людей, 373,6 тисяч отримали поранення. Зниклими безвісти вважаються майже 18 тисяч осіб.

Смерть Алексія ІІ

5 грудня у своїй резиденції в підмосковному селищі Передєлкіно помер Патріарх Московський і всія Русі Алексій II. До 80-річчя Олексій Рідігер (світське прізвище патріарха) не дожив 2,5 місяця. Причиною смерті стало порушення серцевої діяльності.

Він заповів спочити у Богоявленському кафедральному соборі. Відспівувати главу РПЦ приїхав Патріарх Константинопольський Варфоломій.

Наступник Путіна

Згідно з остаточними підсумками голосування 2 березня, оголошеними ЦВК РФ на засіданні, Дмитро Медведєв отримав 70, 28% голосів виборців. У абсолютних цифрах за Медведєва проголосували 52 млн 530 тисяч 712 громадян Росії.

За Геннадія Зюганова (КПРФ) проголосували 17,72% виборців, за Володимира Жириновського (ЛДПР) - 9,35%, за Андрія Богданова (ДПР) - 1,30%.

Теракти в Мумбаї

Напад терористів на Мумбаї став однією з найкрупніших терористичних атак у світі після 11 вересня 2001 року.

Більше двох діб терористи тримали в страху одне з найголовніших міст Індії, убивши близько 200 і поранивши декілька сотень людей.

За наявними даними, теракт здійснили бойовики організації "Лашкар-і Таїба" ("Воїнство вірних"), що діє в штаті Джамму і Кашмір, який давно є предметом суперечки між Індією і Пакистаном.

Пекінська Олімпіада

2008 рік був знаменним для спорту в США і у всьому світі.

На Олімпійських іграх в Пекіні в серпні 2008 року видатний американський плавець Майкл Фелпс навіки залишиться в історії, - йому вдалося встановити абсолютний рекорд, - він завоював 8 золотих медалей Олімпіади і, тим самим побив рекорд, встановлений іншим американським плавцем Марком Спіцем в 1972 році.

Грандіозні церемонії відкриття і закриття Олімпіади в Пекіні були організовані на Національному стадіоні відомому як "Пташине гніздо".

Зараз ви читаєте новину «Найбільш знакові світові події року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути