середа, 28 квітня 2010 12:24

Росія не зможе отримати контрольний пакет акцій "Антонова"

Росія не зможе отримати контрольний пакет акцій "Антонова"

Про пропозиції Росії щодо передачі контрольного пакету акцій концерну "Антонов" відкритому акціонерному товариству "Об'єднана авіабудівна корпорація" знаємо лише з повідомлень ЗМІ.

Про це кореспонденту Gazeta.ua сказали у прес-службі концерну.

"Можу лише сказати, що авіабудівний концерн "Антонов" не має акцій і ніколи їх не мав. Ми на 100% у державній власності. Може щось і буде, але спочатку потрібно, щоб були акції. Поки їх не має", - повідомив керівник прес-служби Андрій Савенко.

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ельдар Газізулін, 29 років, наголосив, що з тексту проекту угоди важко зрозуміти, які наслідки очікують вітчизняний авіапром.

"Які саме літаки буде будувати корпорація? Чи буде виступати їх розробником конструкторське бюро "Антонов"? Як будуть розподілятися прибутки? Ці суттєві питання не окреслені. За останні роки ситуація у "Антонова" була досить складна. Тому, можливо, співробітництво з Росією збільшить обсяги виробництва літаків", - підкреслив експерт.

На його думку, вимога щодо російського громадянства голови наглядової ради - другорядне.

Голова профспілки авіабудівників України Ярема Жугаєвич, наголошує, що завдяки зокрема й концерну "Антонов" обсяги авіавиробництва в Україні зростають навіть у кризу на 157% у гривневому еквіваленті. У цей час загальний спад промислового виробництва в Україні більше 21%.

"Ми вміємо працювати і хочемо випускати більше продукції. Нам треба тісно співпрацювати з російськими підприємствами, інтегруватися з ними. Це не означає, що ми повинні віддати галузь. Потрібна взаємна вигода", - вважає експерт.

За його словами, у нас акціоновані ще дуже мало авіапідприємств. Тому процес злиття компаній з російськими і європейськими буде дещо затягнутий. Росія пройшла акціонування набагато швидше за нас. Де саме будуть вироблятися літаки - не важливо. У нас є корпорація, яка випускає літаки АН 148 у Воронежі. А головний завод знаходиться у Києві. Основні комплектуючі ми поставляємо у Воронеж з Києва, а мотори - із Запоріжжя. Так само і на літак, який буде складатися у Києві, будуть поступати комплектуючі з Росії", - сказав голова профспілки.

Нагадаємо, інтернет-видання "Українська правда" розповсюдило проект угоди між урядами Росії і України щодо Авіабудівного концерну "Антонов". Нею пропонується передати 50% плюс одну акцію концерну до російського відкритого акціонерного товариства "Об'єднана авіабудівна корпорація".

Одна з умов росіян - українці мають гарантувати обрання громадянина Росії керівником наглядової ради "Антонова".

За українцями залишають право призначення керівника виконавчого органу концерну.

До складу Державного концерну "Антонов" входять Авіаційний науково-технічний комплекс імені Антонова, Харківське державне авіабудівне підприємство, Київський авіазавод "Авіант" і Державне підприємство "Завод 410 цивільної авіації".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Росія не зможе отримати контрольний пакет акцій "Антонова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути