пʼятниця, 30 квітня 2010 20:25

Розпад СРСР зіпсував світову статистику передчасної смертності

Розпад СРСР зіпсував світову статистику передчасної смертності

Американські та австралійські вчені на основі статистики за 1970-2010 роки оцінили ризик смерті людей найбільш працездатного віку (15-59 років).

Співробітники Інституту медичної статистики та прогнозування при Університеті штату Вашингтон, Гарвардської медичної школи (США) та Школи громадської охорони здоров'я Квінслендського університету (Австралія) врахували результати 3889 досліджень, проведених у 187 країнах.

Найменше за всіх ризикують цього року залишити цей світ чоловіки Ісландії і жінки Кіпру: смертність відповідної вікової категорії становить у цих країнах 65 і 38 осіб на тисячу відповідно. Для порівняння: найвищий ризик - у чоловіків Свазіленду (765) і жінок Замбії (606).

Виявлено також, що в період з 1970 по 2010 роки суттєве зростання смертності 15-59-річних мав місце в Чорній Африці - через епідемію СНІДу - і країнах колишнього Радянського Союзу. Наприклад, за смертністю серед жінок Росія скотилася з 43-го місця в 1970 році на 121-е в 2010-му. У великих країнах Південно-Східної Азії не змінилося нічого, а в Південній Азії спостерігається різке зниження жіночої смертності.

Загальний ризик передчасної смерті знизився до 34% для жінок і 19% для чоловіків, що відображає прогрес медицини і зростання добробуту. Розрив між чоловіками і жінками зріс: у 1970 різниця становила 63 особи на тисячу, сьогодні - 80. Перш за все це зумовлене впливом на глобальну статистику показників колишнього Радянського Союзу, де у чоловіків повний порядок із соціальною дисфункцією і алкоголізмом.

Автори дослідження підкреслюють також, що запобігання передчасної смертності серед дорослих не менш важливе, ніж боротьба з дитячою смертністю. Щороку у світі помирають 7,7 млн дітей у віці до п'яти років. А от кількість дорослих, які переселяються у кращий світ до 60 років, становить майже 24 млн.

Чоловічий топ-10 країн з мінімальним ризиком передчасної смерті (у порядку зростання ризику): Ісландія, Швеція, Мальта, Нідерланди, Швейцарія, Австралія, Норвегія, Італія, Катар, Ізраїль.

Жіночий топ-10: Кіпр, Північна Корея, Японія, Греція, Італія, Іспанія, Швейцарія, Австралія, Швеція, Ісландія.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Розпад СРСР зіпсував світову статистику передчасної смертності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути