пʼятниця, 04 вересня 2020 15:15

Рада хоче врегулювати рух електросамокатів і гіробордів

Рада хоче врегулювати рух електросамокатів і гіробордів
Законопроект має встановити правовий статус користувачів персонального легкого електротранспорту. Фото: unsplash.com

Верховна Рада хоче віднести користувачів персонального легкого електротранспорту до учасників дорожнього руху.

268 народних депутатів підтримали в першому читанні відповідний проєкт закону.

За словами першого заступника голови комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури Юлії Клименко, документ повинен врегулювати статус людей, які користуються персональним легким електротранспортом. Йдеться про власників електроскутерів, гіробордів, моноциклів та cігвеїв, пише "УНІАН".

Депутат зазначила, що законопроєкт має встановити правовий статус користувачів персонального легкого електротранспорту, передбачити для них основні права та обов'язки.

Таким учасникам дорожнього руху не дозволять їздити тротуарами. Можна буде - спеціальними велосипедними доріжками, а за їх відсутності - по краю проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найпопулярніші електромобілі в Україні

Українці будуть зобов'язані використовувати технічно справний і належним чином обладнаний персональний легкий електротранспорт. Рухатися - попутно із загальним потоком транспортних засобів.

В темну пору доби та в умовах недостатньої видимості користувачі повинні мати включену фару і виділяти себе за допомогою світловідбивних елементів.

Законопроєкт не передбачає сертифікацію цього транспорту, отримання прав, додаткових довідок. Тобто користувачі пересуватимуться, як і раніше. Але тепер вони будуть повноправними учасниками дорожнього руху.

Законопроєкт передбачає, що під час руху на електротранспорті не можна користуватися засобами зв'язку, тримаючи їх у руці. Заборонено керувати в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння, чи під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Передбачена також відповідальність за порушення правил дорожнього руху.

Мер Києва Віталій Кличко звернувся до депутатів Верховної Ради з проханням розробити та внести на одному з найближчих засідань зміни до законодавства про дорожній рух. І визначити, як, де і за якими правилами можуть їздити електросамокати в містах.

Зараз ви читаєте новину «Рада хоче врегулювати рух електросамокатів і гіробордів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути