вівторок, 24 квітня 2018 18:39

RAB-регулювання дасть необхідні інвестиції для підтримання електромереж у робочому стані - Міненерговугілля

RAB-регулювання дасть необхідні інвестиції для підтримання електромереж у робочому стані - Міненерговугілля
Міністерство енергетики та вугільної промисловості заявило про необхідність введення RAB-регулювання. Фото: Сommons

Міністерство енергетики та вугільної промисловості вважає за необхідне введення механізму RAB-регулювання як способу збільшити інвестиції в модернізацію електричних мереж, які сьогодні вкрай зношені. Таку думку висловила генеральний директор директорату розвитку енергетичних ринків Міненерговугілля Ольга Буславець, під час круглого столу Європейської Бізнес Асоціації.

За оцінками Міненерговугілля, для підтримки мереж в робочому стані необхідно вкладати в їх модернізацію не менше 14 млрд грн, тоді як сьогодні сумарно інвестпрограми всіх обленерго України - 3 млрд грн на рік. Тобто, в 4,6 рази менше необхідного обсягу.

"Міністерство за те, щоб реформа пройшла в повному обсязі, щоб пройшла модернізація мереж. Ми підтримуємо введення стимулюючого тарифоутворення", - зазначила Ольга Буславець.

Директор Департаменту планування та моніторингу фінансово-господарської діяльності та з питань банкрутства Фонду держмайна України Віталій Денисенко в ході круглого столу також додав, що впровадження RAB-регулювання - одна з головних умов залучення іноземних інвесторів в активи енергосектору.

"Впровадження RAB є однією з умов залучення іноземного інвестора, інвестора цікавить не тільки ставка прибутковості, але і зрозумілі умови. Україна, на жаль, вже який рік демонструє невизначеність правил, і це відлякує інвесторів. Нам потрібно вирішити питання впровадження і зрозумілості правил і їх майбутніх змін, цього чекають інвестори сьогодні", - підкреслив Віталій Денисенко.

Президент Асоціації операторів розподільчих електромереж Віталій Григоровський зазначив, що RAB-регулювання відкладається в Україні вже протягом 5-ти років, при цьому, з кожним роком стан мереж все більше погіршується.

"Мета RAB, як і мета закону "Про ринок електроенергії"- забезпечити надійні і безперебійні поставки електроенергії споживачам. У нас в країні 90% поставок йдуть через низьковольтну мережу, зношеність якої 70% або 900 тис. км. На модернізацію мереж в найближчі 10 років необхідно 25 мільярдів доларів", - зазначив Віталій Григоровський.

Як раніше повідомлялося, близько 15 енергокомпаній України планують перехід на RAB-регулювання в 2018 році. Законодавча база для переходу компаній на стимулююче тарифоутворення була затверджена на початку року.

Зараз ви читаєте новину «RAB-регулювання дасть необхідні інвестиції для підтримання електромереж у робочому стані - Міненерговугілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути