вівторок, 03 березня 2009 17:43

"Соціальний" хліб в Україні подорожчає на 13%

"Соціальний" хліб в Україні подорожчає на 13%

Міністерство економіки ініціює поетапне підвищення граничного рівня рентабельності виробництва соціальних сортів хліба до 12% до грудня.

Про це сьогодні, 3 березня, на всеукраїнських зборах голів профспілкових організацій підприємств хлібопекарської галузі сказав заступник міністра економіки Віктор Пантелеєнко.

"Буде запропонована модель поступового підвищення рентабельності (виробництва хліба) до 12% до грудня", - сказав він.

Він зазначив, що рівень рентабельності необхідно піднімати поступово, щоб не було великого впливу вартості хліба на інфляційні процеси в країні, і цей ріст цін не завдав різкого удару по споживачах.

Зі слів Пантелеєнка, така пропозиція обговорювалася разом з Міністерством аграрної політики й буде запропонована на розгляд Кабінету Міністрів.

Крім того, заступник міністра нагадав, що міністерство пропонує передати можливість регулювання такого інструмента як гранична рентабельність від місцевої влади Кабінету Міністрів.

Зі слів голови Всеукраїнської профспілки працівників харчової й переробної промисловості й суміжних галузей Анатолія Тельних, при скасуванні обмеження рентабельності виробництва соціального хліба його вартість зросте на 5-13%.

Заступник міністра Пантелеєнко повідомив, що в цей час місцева влада не регулює граничні рівні рентабельності в Криму, Донецькій і Харківській областях, при цьому в Донецькій області середній рівень цін на хліб нижчий за середній по Україні.

В 20 регіонах України гранична рентабельність виробництва хліба встановлена на рівні не вище 5%, що, як підкреслив Пантелеєнко, не дає можливості підприємствам розвивати виробництво, здійснювати його модернізацію.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на Прикарпатті хліб подорожчав на 15-20 копійок. З 6 лютого на 3-6% зросли ціни на продукцію ВАТ "Івано-Франківський хлібокомбінат". Приміром, батон нарізний уже коштує не 2,40 грн, а 2,55 грн.

На хлібокомбінаті пояснюють, що вони змушені були піти на цей непопулярний крок через подорожчання не борошна, а природного газу, паливно-мастильних матеріалів. Востаннє ВАТ "Івано-Франківський хлібокомбінат" підвищувало ціни на хліб і хлібобулочні вироби 21 березня 2008.

За матеріалами Українські Новини, Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «"Соціальний" хліб в Україні подорожчає на 13%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути