Ексклюзиви
субота, 05 грудня 2020 14:32

Провели Всеукраїнський перепис населення

Провели Всеукраїнський перепис населення
Пробний перепис населення проводили у 2019 році. Фото: pinterest.com

5 грудня 2001 року відбувся перший Всеукраїнський перепис населення. До цього часу це єдиний перепис населення за часи незалежності України.

Відповідний закон Верховна Рада ухвалила ще в жовтні 2000 року. Уперше з'явилася можливість визначати зміст програми перепису, а не користуватися загальною для всіх республік колишніх СРСР.

Перепис проводили за такими категоріями: склад та родинні стосунки членів домогосподарсва, статево-вікова характеристика особи та місце її народження, сімейний стан, діти, етнічне походження, мовні ознаки, громадянство, рівень освіти, зайнятість, міграційна активність, житлові умови, наявність земельних ділянок сільсько-господарського призначення.

Перші результати опублікували у 2002–2004 роках у 14-ти тематичних збірниках та на сайті Держстату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорнобильська електростанція назавжди припинила роботу

За даними перепису, загальна кількість населення України в 2001 році становила 48 млн. 457 тис. осіб. З них містяни - 32 млн. 574 тис. (67,2 %), селяни - 15 млн. 883 тис. (32,8 %), чоловіки - 22 млн. 441 тис. (46,3 %), жінки - 26 млн. 16 тис. (53,7 %).

Також виявили, що на території України проживали представники понад 130 національностей і народностей, з яких переважна більшість - українці - 77,8 %, на другому місці опинилися росіяни - 17,3 %.

У 2020 році планували провести другий Всеукраїнський перепис населення у листопаді-грудні поточного року. Однак, за словами міністра Кабміну Олега Немчінова, перепис навряд проведуть і у 2021 році.

Він зазначив, що для цього необхідно було почати підготовку ще у березні, але через Covid-19 цього не відбулося.

"Перепис потрібно обов'язково проводити, але перепис — це дороге задоволення. Бюджетний запит, який Держстат подав, здається, 5,8 млрд грн. У нас увесь стабфонд на коронавірус — 65 млрд. Це дуже серйозне політичне рішення і це процес, який потрібно запускати заздалегідь", - сказав Немчінов в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

На 1 квітня 2020 року чисельність населення України, за оцінкою Державної служби статистики, становила 41 млн 830,6 тис. осіб. За січень-березень чисельність населення зменшилася на 71,8 тисячі.

Зараз ви читаєте новину «Провели Всеукраїнський перепис населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути