вівторок, 28 квітня 2009 12:41

Причиною втоми може бути неправильний сніданок

Причиною  втоми може бути неправильний сніданок

Основним і найбільш універсальним джерелом енергії для людського організму, своєрідним "пальним" слугує глюкоза. Проте часто вона стає джерелом втоми, вважає відомий дієтолог Мішель Монтіньяк.

Тримай глюкозу в нормі

Глюкоза належить до вуглеводів і міститься у багатьох фруктах і ягодах, у тому числі і винограді, тому і отримала назву - виноградний цукор.

Глюкоза необхідна для нормального функціонування мозку, м"язів, утворення червоних кров"яних тілець. От чому організм самоорганізовується так, щоб вміст глюкози в крові завжди був достатнім - приблизно 1 г на 1 л крові.

Здатність засвоювати глюкозу мають всі клітини організму тварин. В той же час здатністю використовувати інші джерела енергії - наприклад, вільні жирні кислоти і гліцерин, фруктозу або молочну кислоту - наділені не всі клітиниорганізму, а лише деякі їх типи.

Симптоми гіпоглікемії

Вранці натщесерце вміст глюкози в крові у здорової людини зазвичай відповідає нормі. Проте якщо ви йдете на роботу без сніданку (що не рекомендується), до полудня рівень глюкози в крові різко знижується, не дивлячись на всі спроби організму компенсувати дефіцит. В цьому випадку можна говорити про гіпоглікемію, симптоми якої - різка слабкість, пітливість, дратівливість, головний біль, сонливість.

Фрукти на сніданок

Якщо за сніданком ви з"їдаєте багато продуктів з підвищеним вмістом вуглеводів (білий хліб, цукор, варення, мюслі з медом, печиво, тістечка і т. п.), то гіпоглікемія до полудня може мати ще більш виражений характер. Її називають реактивною, оскільки наступає вона в результаті того, що організм на перенасичення крові цукром реагує додатковим викидом інсуліну. І чим більше ви будетеісти вуглеводів, тим більше ризикуєте захворіти гіпоглікемічною хворобою, яка часто зустрічається у людей після шестидесяти років.

На сніданок слід істи вуглеводи з низьким глікемічним індексом (злакові без цукру, хліб з висівками, фруктовий мармелад без цукру, фрукти і т. п.). В цьому випадку рівень глюкози в крові піднімається поступово і за три-чотири години досягає норми. В результаті вдається уникнути гіпоглікемії, що породжує втому.

Існує думка (у тому числі і серед деяких медиків), що обов"язковим проявом гіпоглікемії є значне і різке зниження рівню глюкози в крові, що веде до серйозного нездужання з яскраво вираженими симптомами: блідість, серцебиття, пітливість, тремтіння рук, раптовий і сильний голод, іноді непритомність. На щастя, такий тип гіпоглікемії зустрічається досить рідко і пов"язаний з серйозними порушеннями в обміні речовин, що вимагають лікування. Ми ж ведемо мову про так звану функціональну гіпоглікемію, позбутися якої можна за допомогою певного режиму харчування.

Джерела гіпоглікемії

Слід зазначити, що гіпоглікемія може бути спровокована деякими видами ліків: аспірин, окремі антибіотіки (тетрациклінова група), бета-блокатори, нейролептики, індометацин. Гіпоглікемія часто зустрічається серед неврівноважених діабетиків і завзятих курців (що викурюють більш ніж пачку цигарок на день).

Міцна кава і чай, що стимулюють виділення інсуліну, теж можуть спровокувати або посилити це нездужання. Ще гірше впливає алкоголь, особливо такий що містить цукор, випитий натщесерце (портвейн, мускат, пунш, сангрія, віскі з колою, горілка з апельсиновим соком і т. п.).

Медики також згодні, що гіпоглікемію може спричинити сильний стрес.

За матеріалами beautyinfo.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Причиною втоми може бути неправильний сніданок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути