Ексклюзиви
понеділок, 23 березня 2020 16:07

Спроби Укрпошти монопольно доставляти ліки викличуть агресію в суспільстві - Бортник

Спроби Укрпошти монопольно доставляти ліки викличуть агресію в суспільстві - Бортник
Директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник: "Спроби Кабміну заробити на пандемії коронавірусу приречені на провал"

Відповідно до інсайдерської інформації джерела в Кабінеті міністрів, через вкрай негативний суспільний резонанс уряд відклав ухвалення скандальної постанови про внесення змін до ліцензійних умов на виробництво, оптовий та роздрібний продаж медпрепаратів. Як повідомлялося раніше, проєкт документа, що опинився у розпорядженні журналістів, передбачає дозвіл торгувати ліками в інтернеті й доставляти їх поштою. Водночас Кабмін має намір надати Укрпошті монопольне право пересилати препарати населенню. Інсайдер стверджує, що від ідеї уряд не відмовився, а тимчасово переніс дату створення в Україні надприбуткової монополії.

На думку директора Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслана Бортника, спроби Кабміну заробити на пандемії COVID-19 приречені на провал і вкрай гостре невдоволення суспільства.

"У цій ситуації простежується відвертий лобізм Укрпошти та її керівництва, яке дуже хотіло б отримати таке монопольне право. Але я переконаний, що в ситуації, що склалася, це не пройде. А спроби ухвалити зміни до ліцензійних умов на виробництво й торгівлю медпрепаратами лише тільки зумовлять агресію. На ринку поштових послуг і доставки товарів існує велика конкуренція, є інші, більш ефективні оператори. А тому "хотілки" Укрпошти зрозумілі, але їх неможливо реалізувати. Якщо взяти до уваги, що у нас понад 30 млн домогосподарств, і навіть якщо четверта частина жителів буде замовляти ліки в інтернеті, можете уявити собі, про яку вигоду для Укрпошти, якщо вона стане монополістом, йдеться! І ще один важливий нюанс: якщо держава хоче справді допомогти українцям в умовах пандемії, то вона повинна створювати конкурентні ціни та тарифи, зокрема на поштове пересилання ліків. А цього, в умовах ймовірної монополії "Укрпошти", досягти не вдасться", – вважає експерт.

Бортник вважає, якщо навіть Кабінет міністрів ухвалить настільки резонансний документ, його реалізацію заблокує Антимонопольний комітет України.

"Це суперечить антимонопольному законодавству. Думаю, коли буде предмет втручання АМКУ в ситуацію, якщо уряд все ж ухвалить таку постанову, АМКУ буде просто зобов'язаний втрутитися й заблокувати дію монополії Укрпошти, – підсумував аналітик.

Зараз ви читаєте новину «Спроби Укрпошти монопольно доставляти ліки викличуть агресію в суспільстві - Бортник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути