пʼятниця, 19 серпня 2016 16:44

Політолог назвав успіхи та провали України за роки незалежності

Політолог назвав успіхи та провали України за роки незалежності
Володимир Фесенко Фото: dialog.ua

Найбільше досягнення України за 25 років - збереження незалежності.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів політолог Володимир Фесенко.

"За 25 років незалежності України до вирішальних процесів, які вплинули на подальший розвиток ситуації, належить проголошення незалежності держави та її суверенітету. Це - процес від відповідного рішення Верховної Ради до референдуму, який його затвердив. Важливим для встановлення державності, визначення її засад та подальшого розвитку політико-правової системи стало й ухвалення Конституції", - сказав він.

Позитивну роль у розвитку України відіграли 2 революції - помаранчева й гідності, переконаний політолог.

"Сукупні результати цих процесів - збереження державності, незалежності, територіальної цілісності, окрім втрати частини територій. У розвитку держави здійснено вибір на користь демократичної, конкурентної політичної системи. Чим відрізняємося від більшості пострадянських країн. Хоч з величезним запізненням, але все ж обрали європейську інтеграцію та встановлення ринкової моделі розвитку української економіки. Йде активне входження України до міжнародної спільноти. Участь у міжнародних організаціях", - вважає Фесенко.

За його словами, українське суспільство стало відкритішим, у порівнянні з радянським. Можемо їздити за кордон працювати чи відпочивати.

"До негативних процесів варто віднести обрання Віктора Януковича президентом. Це й привело до подій зими 2013-2014 років та подальших драматичних наслідків - анексії Криму й сепаратистського заколоту на Донбасі, який відбувся за підтримки Росії. До мінусів належать олігархізація політико-правової системи та розвиток тотальної корупції. Ці явища не мають фіксації в окремих подіях чи прив'язки до конкретного рішення, дати. Не виникли раптово", - розповів він.

"Негативний результат за 25 років незалежності - зрощення бізнесу і влади та терпиме ставлення до корупційної діяльності від суддівської, правоохоронної системи до виконавчої влади. Рівень життя більшості українців низький. Залишаємося однією з найбідніших країн Європи. При цьому, маємо купу багатіїв, які входять в клуб найбагатших людей цього регіону", - сказав політолог.

До негативних явищ, Фесенко відносить й суттєве скорочення населення країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-6 досягнень України на міжнародній арені

Зараз ви читаєте новину «Політолог назвав успіхи та провали України за роки незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути