четвер, 13 вересня 2018 20:56

Павло Демчина звинуватив НАБУ в скоєнні низки злочинів та організації кампанії з його дискредитації

Павло Демчина звинуватив НАБУ в скоєнні низки злочинів та організації кампанії з його дискредитації
Павло Демчина подав заяву в генеральну прокуратуру на НАБУ. Фото: Resonance

Перший заступник голови Служби безпеки України Павло Демчина подав заяву Генеральному прокурору України Юрію Луценку, в якій виклав ряд правопорушень, здійснених керівниками і співробітниками Національного антикорупційного бюро України.

Про це повідомила спікер СБУ Олена Гітлянська на своїй сторінці в Facebook, передає "Обозреватель".

У своїй заяві Демчина вказує на те, що кампанію з його дискредитації в ЗМІ організували саме в НАБУ як помсту за виявлення та документування серед співробітників антикорупційного відомства правопорушників.

Зокрема, почалося все з того, що підлеглі Павла Демчини з Головного управління "К" Служби безпеки України 12 серпня 2016 року склали протокол про здійснення адміністративного корупційного правопорушення на заступника начальника відділу забезпечення роботи директора НАБУ Катерини Везєлєвої-Борисової, яка "протиправно отримувала гроші від міжнародної неурядової організації", а також "тривалий час до призначення на посаду в НАБУ перебувала в громадянстві Російської Федерації".

"В ході документування вказаної протиправної діяльності до мене від імені директора НАБУ поступали прохання про припинення складання адміністративного протоколу на Катерину Везєлєву-Борисову, оскільки притягнення її до відповідальності негативно вплине на репутацію новоствореного НАБУ", - вказав у своїй заяві Павло Демчина.

За його словами, після того, як він відмовив директору НАБУ, суд визнав чиновницю антикорупційного відомства винною. Проте, після цього апеляційний суд відмінив даний вирок – як стверджує Павло Демчина, через тиск НАБУ на суддів.

Також начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю розповів про те, як він ініціював декілька досудових розслідувань щодо начальника 2-го підрозділу детективів і його двох підлеглих, які свідомо влаштовували провокації по відношенню до громадян України, яких таким чином заставляли скоювати злочини.

Саме тому, як пише в своїй заяві Павло Демчина, з міркувань помсти за розкриття злочинної діяльності співробітників НАБУ, дане відомство почало кампанію по збору будь-яких даних, які могли б компрометувати Демчину.

"Без реєстрації кримінального провадження відносно мене вони розіслали ряд запитів до Державної фіскальної служби та до інших контролюючих органів з метою збору компрометуючих даних щодо мене, моїх родичів. Не отримавши в такий спосіб підстав для реєстрації відносно мене кримінального провадження, керівництво НАБУ, на мою думку, запустило кампанію з метою моєї дискредитації та залучило до цього наближених до них представників ЗМІ. У результаті 8 березня 2017 року низка національних телевізійних каналів продемонстрували матеріал Євгенії Моторевської під назвою "Демчина з іншого життя", де мене звинуватили у здійсненні корупційних правопорушень, - йдеться в заяві Павла Демчини.

За його словами, після цього він сам подав заяву до НАБУ та Спеціальної антикорупційної прокуратури, щоб ті перевірили дані, викладені в журналістському матеріалі.

"Розуміючи абсурдність і помилковість викладених у ЗМІ звинувачень в рамках даного провадження детективи НАБУ не зробили жодних слідчих дій щодо спростування або підтвердження обнародуваної інформації про нібито хабарництво та службові зловживання з мого боку. При цьому зосередилися виключно на фальсифікації матеріалів про моє незаконне збагачення", - заявив Демчина.

Для цього, як йдеться в його заяві, детективи НАБУ за допомогою внесення свідомо помилкових відомостей до клопотань, наданих Солом'янському районному суду Києва, отримали від нього дозвіл на отримання від операторів мобільного зв'язку інформації про всі мобільні термінали, які перебували в новорічну ніч 2014-2015 років на території курортного комплексу "Буковель".

"Фактично детективами НАБУ була протиправно отримана інформація про мобільні термінали тисяч громадян України та іноземців, які відпочивали у вказаній місцевості, чим порушені їхні конституційні права.

Крім того, в своїй заяві Павло Демчина вказав також, що, не знайшовши жодних підстав для притягнення його до відповідальності, старший детектив Національного антикорупційного бюро на прізвище Яндюк свідомо вніс помилкові відомості до повідомлення про підозру Павлу Демчині, щоб встигнути винести його до 10 вересня, коли закінчується термін ведення слідства по даному кримінальному провадженню. Виходячи з цього Демчина, вбачаючи у діях детектива НАБУ Яндюка ознаки кримінального правопорушення, попросив голову Генеральної прокуратури України Юрія Луценка внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань дані, викладені в його заяві, та відкрити кримінальне провадження за фактом скоєних співробітниками Національного антикорупційного бюро України правопорушень.

Зараз ви читаєте новину «Павло Демчина звинуватив НАБУ в скоєнні низки злочинів та організації кампанії з його дискредитації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути