Ексклюзиви
пʼятниця, 28 серпня 2020 18:47

Від спеки до заморозків: якою буде погода у вересні

Від спеки до заморозків: якою буде погода у вересні
Вересень - перехідний місяць від літа до осені. Фото: unsplash.com

Початок вересня буде теплий. Потім температура знизиться, можливі опади. Погодні "гойдалки" будуть увесь місяць, прогнозують синоптики.

У 2-й і 3-й декадах місяця ймовірні заморозки, розповів Gazeta.ua заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко.

"Вересень - перехідний місяць від літа до осені. Йому властиве зниження температури повітря, а також послаблення грозової діяльності. Цього місяця в Україні, за винятком південних областей і Криму, відбувається перехід середньодобової температури повітря через плюс 15 градусів - у бік зниження. Середньомісячна температура передбачається в межах 14-19 градусів тепла, у гірських районах Карпат буде 11-12градусів. Місячна кількість опадів очікується від 35 до 75 міліметрів, у Карпатах - до 100 міліметрів. Що відповідає нормі на 80-100 відсотків", - сказав синоптик.

У перші дні температура повітря в південних і східних областях залишатиметься у межах +30...34°C. На решті території знизиться. У західних і північних областях - до +18...23°C. У частині центральних областей очікується +24...29°C.

Похолодання може змінюватися потепліннями і невеликими опадами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літо ще не йде: коли українцям чекати спеки

"Грози та зливи подекуди будуть, але не такі інтенсивні, як влітку. Переважно - у південних і східних областях, де спостерігатиметься контраст температур. Зі сходу стоїть потужний антициклон, він стримуватиме переміщення атмосферного фронту", - розповів Анатолій Прокопенко.

Заморозки можна очікувати, якщо в країну зайдуть холодні повітряні маси з півночі.

"Буде ясне небо і при цьому температура повітря вночі почне стрімко охолоджуватися. Це характерно для осені. Бабине літо, можливо, варто очікувати наприкінці вересня, а то й у жовтні. Після серйозного похолодання тепло ще повернеться", - пояснив метеоролог.

"Вересень не можна назвати вологим. У попередні періоди було настільки сухо, що прогнозованої кількості опадів було недостатньо, щоб створити хороші умови для посву озимих культур. У багатьох районах дощі не дадуть того обсягу, на який так очікують фермери", - додав Прокопенко.

Спекотними і без опадів прогнозують синоптики останні вихідні нинішнього літа в Україні. По всій території переважатиме сонячна погода, а мінливу хмарність синоптики передбачають лише в Києві та східних областях.

Зараз ви читаєте новину «Від спеки до заморозків: якою буде погода у вересні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути