вівторок, 18 грудня 2018 02:43

"Здолаємо всі перепони". УПЦ готова протистояти Москві

"Здолаємо всі перепони". УПЦ готова протистояти Москві
Фрески Софії Київської. Фото: Главком

Москва докладатиме шалених зусиль, аби не допустити переходу священників РПЦ до Єдиної помісної Православної церкви.

"Щоб люди, які прагнуть до єдності, мали певні нездоланні перепони на шляху. Але ми віримо, що здолаємо їх. І ті, хто справді мають проукраїнські погляди, приєднаються у скорому часі. Ті ж, хто більш схильний до Москви, їм потрібно більше часу, щоб прийняти це, усвідомити та перейти до Єдиної церкви", - сказав митрополит Київський і всієї України Епіфаній в програмі "Свобода слова" на ICTV.

Він зауважив, що в РПЦ не всі знаходяться під впливом Москви, там багато є достойних архієреїв, що працюють над розбудовою церкви, займаються соціальним служінням та вболівають за Україну. Але у них немає ще певної довіри, і вони не можуть перейти певний бар'єр, до того ж існує страх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зоря: рішення Синоду РПЦ - не канонічні

"Але ми готові їх прийняти і захистити, приділити їм увагу. Бо ми бачимо, що вже відбувається з тими, хто прийшов на Об'єднавчий собор", - сказав митрополит.

При цьому він наголосив, що священнослужителі, стосовно яких РПЦ в Україні застосувала санкції, мають розуміти, що ці санкції є уже недієвими, оскільки архієреї Московського патріархату стали служителями канонічної Української православної церкви.

15 грудня у соборі Святої Софії у Києві відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили Єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Натомість зібрання УПЦ МП заборонило священнослужіння двом митрополитам та чотирьом клірикам за участь в Об'єднавчому соборі 15 грудня. Серед них, зокрема, митрополит Вінницький і Барський Симеон та Преосвященний митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

Зараз ви читаєте новину «"Здолаємо всі перепони". УПЦ готова протистояти Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути