середа, 11 вересня 2019 14:02

Новий обмін буде, якщо Україна погодиться на капітуляцію у війні

Новий обмін буде, якщо Україна погодиться на капітуляцію у війні
Олександр Кочетков: Якщо ж наш президент відмовиться від кремлівського сценарію, Путін не випустить полонених українців. Фото: Gazeta.ua

До кінця року між Україною та Росією може відбутися ще один обмін полоненими. Про це розповіла уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в ефірі "Сніданку з 1+1".

"У Росії ще утримують 113 українців, зокрема 89 кримських татар. Переговори з Росією щодо повернення цих громадян в Україну зараз тривають. Але коли це станеться, я не можу сказати. Сподіваюся, це трапиться до кінця року", - сказала вона.

Окрім цього, ще 227 громадян Україні перебувають у полоні бойовиків самопроголошених ДНР і ЛНР. Таку цифру назвали у СБУ.

Натомість у Росії вважають, що говорити про наступний обмін поки передчасно, каже прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Кремль свідомо арештовує ні в чому невинних людей, розуміючи, що українська сторона не залишить своїх громадян і усіма силами намагатиметься витягти їх. Москва дуже уміло цим маніпулює. Може вимагати кроків на зустріч від Києва, підштовхувати його до політичних поступок.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить політолог Олександр Кочетков.

Наскільки перспектива нового обміну є реальною? Що за це вимагатиме Кремль?

- Ще один обмін заручниками буде, якщо у рамках "нормандського формату" Володимир Путін переконається, що Україна рухатиметься шляхом повної реалізації Мінських домовленостей. Тобто фактично втілюватиме у життя план Кремля. Вони наполягають на тому, щоб закріпили особливий статус Донбасу у Конституції. Щоб цей регіон міг окремо співпрацювати з Російською Федерацією в економічному та культурному плані. Мав фактично право вето на зовнішню та внутрішню політику Києва. Формував свою місцеву поліцію, суди. Також вимагають загальної амністії. А Росія у відповідь має вивезти своїх військових радників із ОРДЛО та припинити постачання зброї. Але цього не буде. Умови Москви є фактично нашою капітуляцією. Якщо погодимось на них, - програємо війну і російські військові не підуть з Донбасу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переговори щодо обміну мають проходити тихо – Денісова

Наша влада може погодитись на такі умови?

- Володимир Зеленський зараз досить наївний і довірливий. Не має великого досвіду спілкування з Кремлем. Не розуміє рівня підступності російського керівництва. Якщо погодиться повністю імплементувати Мінські угоди, Росія може у якості невеличкої нагороди погодитись на ще один обмін. Якщо ж наш президент відмовиться від кремлівського сценарію, Путін не випустить полонених українців.

Чи передували якісь політичні поступки з нашого боку обміну 7 вересня?

- Жодних. Це пов'язано з тим, що цей обмін планувався ще як умова повернення Росії до ПАРЄ. Російська Федерація свідомо затягувала максимально цей процес. Але все ж таки на неї натиснули європейські країни. Захід поставив Кремлю умову відпустити українських бранців і тим самим продемонструвати, що вона готова до конструктивного діалогу на міжнародних майданчиках як ПАРЄ. Путін погодився піти на цей крок. Тому особливих вимог для України росіяни не висували. Виконували свої домовленості з Європою та Сполученими Штатами.

Володимир Цемах у цьому випадку підвернувся просто у зручний час. Його передача не представляє суттєвої користі для Росії. Але вони вирішили скористатись моментом і про всяк випадок поставили Україні умову звільнити його.

Є зараз в українських тюрмах люди, які цікавлять РФ?

- Політичні терористи державного рангу, якими є російське керівництво, діють наступним чином. Захоплюють заручників - громадян інших країн, розуміючи, що цивілізовані держави перейматимуться цими проблемами. Натомість самі вони взагалі не переймаються тим, скільки їхніх спільників чи однодумців перебувають в іноземних тюрмах.

Росія не виконає рішення жодної міжнародної організації або суду, якщо воно її не влаштовуватиме. Зараз в українських в'язницях немає навіть нікого як Цемаха чи Вишинського. Про останнього говорили тільки тому, що він особистий приятель російського пропагандиста Дмитра Кисельова. Він постійно наполягав, що Вишинського треба міняти. Але якщо зараз не маємо тих, кого б Кремль хотів повернути, завтра вони можуть з'явитися. В Україні багато відкритих і прихованих агентів впливу Російської Федерації. Тож це залежить від політичної волі нашої влади та вдалої роботи спецслужб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Денісова розповіла про стан здоров'я звільнених із російського полону українців

Як можна визволити тих, хто перебуває у полоні терористів у самопроголошених ДНР і ЛНР?

- Тут варто діяти іншими методами - не зовсім державними. Може спрацювати народна дипломатія. Наприклад, безпосередні контакти між українською спілкою вояків, що пройшли Афганістан, і місцевими ветеранами. Більшість із них мають достатньо проукраїнську позицію та певний авторитет. У самопроголошених республіках вже починають розуміти, що РФ намагається втиснути Донбас назад в Україну. Керівництво цих утворень боїться цього. На цьому фоні можна через посередників на напівофіційному рівні домагатися звільнення українських військових. Можна навіть пропонувати гроші. Це буде швидше, ніж просувати цей процес через Кремль. Практика показує, що у терористичних режимів значно простіше викупити заручників, ніж намагатися визволити їх офіційно.

Із російського полону вдалося звільнити 11 українських політв'язнів. Крім Романа Сущенка, випустили на волю Володимира Балуха, Олександра Кольченка, Євгена Панова, Павла Гриба, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха, Артура Панова, Олега Сенцова, Едема Бекірова та Олексія Сизоновича. Звільнили також 24 українських моряки.

Зараз ви читаєте новину «Новий обмін буде, якщо Україна погодиться на капітуляцію у війні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути