субота, 03 березня 2018 13:16

"Не треба згадувати все, що було між нашими народами": український дисидент про відносини з Польщею

"Не треба згадувати все, що було між нашими народами": український дисидент про відносини з Польщею
"Щоб уникнути конфлікту, українцям і полякам не варто згадувати, що відбувалось між народами у ХХ столітті", - український дисидент

Нові зміни польського законодавства у сфері політики пам'яті стануть деструктивом для країн, які довго йшли до порозуміння. Щоб уникнути конфлікту, українцям і полякам не варто згадувати, що відбувалось між народами у ХХ столітті.

Про це на дискусії "Рецидиви несвободи. Зміни польської політики пам'яті" говорили президент фонду "Солідарність" Кшиштоф Становський та Йосип Зісельс, український десидент.

"У питаннях політики пам'яті треба дивитись на народ, а не тільки на парламент, який буває не завжди гарний. Наприклад, 22 лютого міська рада Любліна вирішила побудувати пам'ятник Омеляну Ковчу. Одноголосно". Бо перед поляками тепер стоїть питання, що вони можуть робити зі свого боку, щоб підтримувати українсько-польські відносини незалежно від конкретного уряду", — говорить Кшиштоф Становський.

"У нашій частині світу склалось так, що героєм можна стати двома способами: вбити багато сусідів або зробити так, щоб сусіди вбили тебе. Традиційно наш національний герой має відношення до вбивства. Але ми не хочемо бути заручниками історії. Ми б не хотіли продовжувати історію наших конфліктів — з німцями, українцями чи іншими".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща розпочала екстрені поставки газу в Україну

Нові зміни польського законодавства у сфері політики пам'яті стануть деструктивом для країн, які так довго йшли до порозуміння. Багато українців вважають свого західного сусіда найближчим по духу народом.

"Мої польські друзі фрустровані, і мені хочеться їх підтримати, бо 25 років їх праці та переконань будуть зараз перекреслені. Зараз Європою шириться консервативний тренд і не зауважувати його було б недалекоглядно. Якщо ми, українці, переймемо на себе цей тренд і будемо пригадувати все, що відбувалось між нашими народами у ХХ столітті, то увійдемо у дуже серйозний конфлікт. Це зруйнує все, що будувалось десятиліттями".

1 лютого Сенат Польщі проголосував за зміни до закону про Польський Інститут національної пам'яті. Згідно з ними за заперечення злочинів "українських націоналістів" (водночас визначення останніх закон не дає) можна отримати штраф або три роки в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «"Не треба згадувати все, що було між нашими народами": український дисидент про відносини з Польщею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути