понеділок, 23 вересня 2013 07:00

"Нам потрібна вільна Україна!" - борці з фрекингом марширували по Донецьку
21

Фото: Фото і відео: Тетяна ЗАРОВНА

Більше ста чоловік у неділю пройшлися по центральних вулицях Донецька вимагаючи заборонити видобуток нетрадиційного газу. Люди тримали зелені прапори, несли плакати: "Україна+фрекинг = пекло", "Ні сланцевому Освенциму" та інші. Таким чином жителі Донецька підтримали всесвітню акцію боротьби з фрекингом (методом видобутку за допомогою гідророзриву).

Учасники ходи критикували операційний договір з компанією "Шелл", який 12 вересня підписав прем'єр Микола Азаров. По ньому вже наступного року планується отримати перший сланцевий газ на території Донецької та Харківської областей. Борці з фрекингом вважають, що договір з "Шелл" тягне за собою екологічну катастрофу та зраджує національні інтереси.

- Нам потрібна вільна Україна! - кричали в мегафон учасники.

По дорозі протестуючі робили зупинки. Роздавали інформаційні листи та закликали перехожих не бути байдужими.

- Не випадково візит Азарова в Нідерланди не був освітлений жодним рядком, - розповіла активістка Діана Коваленко. - У Великобританії і Голландії проходять багатотисячні акції протесту. Президент компанії "Шелл" заявив, що взаємодія з Європою буде важкою і тривалою - там висока щільність населення і передбачені дуже великі екологічні виплати. У нас же щільність населення вища за Європу, компенсації не передбачені, але отримати дозвільну документацію не важко. У договорі з "Шелл" екологічні виплати не фігурують взагалі. А на випадок аварії передбачена першочергова евакуація іноземного персоналу. От як до нас відносяться - як до колонії! На сайті "Шелл" висять хвалебні статті про те, що біля Біляєвської вишки (в Харківській області) "Шелл" відремонтувала опалювання в школі. Але це намиста для аборигенів! Копійки, які нам вихваляють як манну небесну! Соромно за нашу державу.

/media/video/517497/1_517497.mp4

- Українські вчені проти фрекинга, але найбільше мені сподобалися наступні слова: "Скрізь є атомні станції, а Чорнобиль стався саме у нас", - говорить активістка Ганна Федчук. - Чиновники заспокоюють: "Ліс рубають - тріски летять". Але "тріски" - це хворі діти. Я пропоную чиновникам пожити у відділенні онкогематології, для якого ми збираємо пожертвування, і подивитися в очі вмираючих дітей і мам, яким доводиться шукати 7 тисяч гривен на одну ампулу для хіміотерапії. Життя наших дітей - ось що нас хвилює!

Донецькі борці з фрекингом дистанціюються від політичних партій. Вони познайомилися за допомогою соціальних мереж і об'єдналися за принципом необхідності захистити довкілля.

22 вересня подібні акції протесту пройшли в США, Великобританії та в інших країнах. Донеччани налагодили контакт із зарубіжними активістами. З'ясували, що в США зараз добувають сланцевий газ в 300 тисячах свердловин, але найближчі території перетворилися на "місячний пейзаж" та число протестуючих зростає.

- В США є тисячі потерпілих, яким виплачують компенсації. Інформація про цих людей засекречена, - запевняє Ганна Федчук.

Напередодні ходи в Донецьку її намагалися зірвати невідомі. Впродовж декількох днів активісти та члени їх родин отримували анонімні погрози. Дзвінки надходили з одних і тих же телефонних номерів. Ініціативна група звернулася із заявою в органи внутрішніх справ.

- "Досить вже вийо…ця зі своїм газом. Зупинись. Інакше буде погано вам і вашим сім'ям. Наскільки добре засвоїв, побачимо в цю неділю". Я не встиг і слова вставити. Багато разів пробував передзвонювати – але абонент був не доступний, - повідомив Gazeta.ua активіст.

- Зараз питання не лише в сланцевому газі, але в повазі до себе. Якби ми після загроз зробили висновок, що не треба приходити на акцію, ми б перестали поважати себе. Питання стоїть вже так: ми люди чи ні? Бути живим означає бути вільним. Свобода означає боротьбу, - поділилася думкою одна з учасниць акції.

Зараз ви читаєте новину «"Нам потрібна вільна Україна!" - борці з фрекингом марширували по Донецьку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути