Ексклюзиви
вівторок, 01 вересня 2020 11:07

Почали діяти нові правила перетину кордону України з Білоруссю

Почали діяти нові правила перетину кордону України з Білоруссю
Щоб в'їхати до України з Білорусі, українці, які проживають на території Білорусі, можуть оформити закордонні паспорти в українському посольстві в Мінську або консульстві в Бресті. Фото: ДПСУ

Порядок виїзду громадян України в Білорусь змінюється з 1 вересня.

Відповідно до постанови уряду, українці, які хочуть виїхати в сусідню країну, зможуть зробити це виключно за наявності закордонного паспорта, повідомили в Держприкордонслужбі.

Документ передбачає часткове призупинення дії Угоди між Кабінетом міністрів України й урядом Республіки Білорусь про безвізові поїздки громадян. У ДПСУ переконані, що новий порядок виїзду дозволить поліпшити захист українських громадян. Також прикордонники прогнозують суттєве зменшення часу проходження прикордонного контролю кожного громадянина, оскільки інформація із закордонних паспортів зчитується автоматичними рідерами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі грубо відповіли на припинення Києвом офіційних відносин

Щоб в'їхати в Україну з Білорусі, українці, які проживають на території Білорусі, можуть оформити закордонні паспорти в українському посольстві в Мінську чи консульстві в Бресті. Ці установи забезпечені всім належним обладнанням для обробки паспортних клопотань громадян України.

"Однак громадян України, які після 1 вересня 2020 року перебуватимуть на території Білорусі без закордонних паспортів, при поверненні в Україну прикордонники безперешкодно пропускатимуть і за внутрішніми паспортами", - запевнили в Держприкордонслужбі.

Жителі прикордонних районів України зможуть і надалі керуватися чинним режимом поїздок у Білорусь в місцевих пунктах пропуску за внутрішнім паспортом або свідоцтвом про народження (для осіб віком до 18 років) відповідно до угоди між Кабінетом міністрів України й урядом Білорусі (від 12 грудня 1998 року) про порядок перетину білорусько-українського державного кордону громадянами, які проживають у прикордонних районах.

Напередодні в українському МЗС закликали громадян України не їздити в Білорусь через складну суспільно-політичну ситуацію там.

"Громадянам, які вже перебувають на території Білорусі, проявляти підвищену увагу й обережність, уникати місць масового скупчення людей, не брати участі в демонстраціях і акціях протесту, стежити за новинами і рекомендаціями місцевих органів влади", - сказав глава відомства Дмитро Кулеба.

Україна залучила необхідні ресурси й сили для посилення охорони кордону з Білоруссю. Зараз ситуація на кордоні спокійна, повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко.

Зараз ви читаєте новину «Почали діяти нові правила перетину кордону України з Білоруссю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути