пʼятниця, 12 вересня 2014 18:19

На Заході Льва Толстого називають проблемою для Путіна, яку не вийде ігнорувати

На Заході Льва Толстого називають проблемою для Путіна, яку не вийде ігнорувати

Лев Толстой, якого президент РФ Путін називає своїм улюбленим письменником, насправді є проблемою для Путіна, оскільки "путінська Росія: агресивна, меркантильна, авторитарна і націоналістична - зразок багатьох речей, які були б ненависні Толстому" і російський лідер це знає, пише The Times.

Газета вважає, що річниця великого російського письменника пройшла на минулому тижні в Росії практично непоміченою. "Тим же самим багатозначним мовчанкою було зустрінуте 100-річчя з смерті Толстого в 2010 році", - цитує видання сайт InoPressa.

"Російська держава не зовсім розуміє, що робити з Толстим. Аскет, пацифіст, гуманіст, лютий критик церкви та істеблішменту, що він погано вписується в сучасну націоналістичну Росію, яка залякує сусідів і садить у в'язницю критиків Православної церкви, яка знову набирає силу", - йдеться в статті.

Моральний авторитет Толстого був також загрозою для царської Росії і заплутаною проблемою для Радянської Росії, додає автор.

Путін на словах хвалить Толстого, але ніколи не цитував його слова у своїх промовах. "Путін розпалив російський націоналізм до небезпечного рівня. Толстой був патріотом, але грубим націоналістом - ніколи. Агресія Путіна в Грузії, Криму і на Східній Україні накликала б на себе негайне засудження з боку письменника, який був категоричним противником будь-якого державного насильства. Толстой практикував повну свободу слова і думки - права, які в Росії знаходяться у все більшій небезпеці", - йдеться в статті.

Також Толстой з презирством поглянув би на альянс Путіна з РПЦ, вважає автор.

В Росії мільйони людей читають і шанують Толстого, але він занадто прям і безкомпромісний, щоб держава цілком надало йому офіційні почесті, підсумовує газета, відзначаючи, що "сама неказистость Ясної Поляни - докір для стяжательской та експансіоністської сучасної Росії".

"Історія, яку оспівує Путін, - це історія слави царизму і перемоги СРСР у Великій Вітчизняній війні, повість про імперської слави, релігійної покори і військової могутності. Льву Толстому немає місця в цій концепції, але Толстой не дозволяє собі ігнорувати", - резюмує The Times.

Зараз ви читаєте новину «На Заході Льва Толстого називають проблемою для Путіна, яку не вийде ігнорувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути