вівторок, 13 серпня 2013 22:00

На фасаді історичного будинку у центрі Львова встановили каналізацію

У центрі Львова на фасаді будинку на вул. Сербська, 3, підприємці без дозволу встановили декор у вигляді ванночок, труб та котлів.

У будинку на вул. Сербська, 3, розташований популярний серед туристів заклад "Львівська майстерня шоколаду", що входить до мережі концептуальних ресторацій "!фест". 7 серпня власники закладу вирішили доповнити зовнішній вигляд фасаду кам'яниці Петровичівської, 16 століття, незрозумілими конструкціями у формі труб та ванн.

Дозвільних документів на такі роботи підприємці не мають. Про це заявила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.

"Робоча група підтвердила, що конструкція на вул. Сербській, 3, яку самовільно встановили власники "Майстерні шоколаду", чим пошкодили фасад пам'ятки архітектури, не є рекламною конструкцією, адже не містить жодних написів, ані вивіскою, - сказала чиновниця. - Власники пояснили, що це "декоративні додатки". Наразі складено акти про порушення і складають протокол, які подадуть на розгляд найближчого засідання адміністративної комісії Галицького району, де визначать розмір штрафу та термін демонтажу. Оскільки це не рекламна конструкція і не вивіска, то в управлінні не знають, хто має це демонтувати".

Про те, коли ж відбудеться комісія, на якій визначать хто і коли має демонтовувати каналізацію чиновниця відповісти не змогла.

"Демонтаж можуть і не провести, якщо підприємці покажуть дозвіл з Києва", - констатувала Онищенко.

При цьому начальник львівського міського управління міліції Сергій Зюбаненко повідомив, що від управління охорони культурної спадщини Львівської міської ради жодних звернень до правоохоронців не надходило.

"Кримінальне провадження відкрито за зверненням депутата Верховної Ради Юрія Михальчишина за статтею руйнування пам'ятки архітектури", - повідомив міліціонер.

"Майстерня Шоколаду купила цей будинок декілька років тому і він, як і багато інших перебував у жалюгідному аварійному стані- вочевидь за багато років вдало допильнований нашими охоронцями Львова, - коментує ситуацію один з власників мережі "!фест", Юрій Назарук. - Відповідно ми зробили усі необхідні документи і провели повну реконструкцію цієї памятки. Прошу відзначити за власні кошти і це далеко немалі гроші. Насьогодні завершується остання фаза проекту загальної реконструкції, яка включає в себе і оздоблення фасаду. І та стадія ще не закінчена. Навіть якшо через 50 чи 100 років цей будинок змінить призначення та камяниця залишиться у доброму стані, бо те шо висить на стіні, як легко почепити так і легко зняти. І ніхто з тих захисників та писак не згадав про те, що ми за свої приватні кошти врятували камяницю, яку ми могли втратити".

Депутат верховної ради України Олександр Бригинець стверджує, що будь-яке втручання у зовнішній вигляд історичних пам'яток є незаконні.

"Є паспорт фасаду й усі роботи, що ведуться на будинку, повинні відповідати паспорту фасаду, - стверджуеє нардеп. - Я детально не розібрався у цій ситуації, але знаю, що у бізнесу є велика зацікавленість, щоб трансформувати історичні споруди. Єдине, як цьому можна протистояти — це створення у місті й країні нетерпимість до будь-яких дій, які спрямовані проти історичних об'єктів й історичного середовища".

Зараз ви читаєте новину «На фасаді історичного будинку у центрі Львова встановили каналізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути