Ексклюзиви
середа, 05 вересня 2012 19:37

Ми будемо обережніші, але не менш радикальними - "феменка"

Ми будемо обережніші, але не менш радикальними - "феменка"
За словами Шевченко, незабаром відбудеться презентація нового центру "Фемен" у Парижі. Фото: uareview.com

У Парижі активістка "Фемен" Інна Шевченко займається створенням центру з підготовки нових членів організації.

Про це Gazeta.ua розповіла "феменка" Олександра Шевченко.

Чому Інна Шевченко вирішила виїхати з України?

Це було десь о 9-й годині ранку. Інна спустилася за допомогою тросу, що причепила до перил балкону - хоч це і перший поверх, але там високо. Там її кількома машинами чекали наші друзі. Вона сіла в одну з них, їх почали переслідувати. Коли машина Інни зупинялася - бо думали, що відірвалися - машина переслідувачів з'являлася за кілька хвилин. Із неї вискакували люди і бігли до машини Інни. Що вони хотіли - не зрозуміло. За години-півтори Інна змінила кілька машин, аби позбутися "хвоста", переслідувачі змінили чотири автомобіля. Їй усе ж таки вдалося відірватися, доїхати до Коростеня і сісти на потяг "Київ-Варшава".

Були проблеми з перетином кордону?

Ніяких - адже офіційних претензій із боку міліції та спецслужб до нас немає. Ніхто з активісток "Фемен" не перебуває в розшуку, кримінальна справа ні на кого з них персонально не заведена. Є справа стосовно спиляння хреста, але без звинувачень у чиюсь конкретну адресу. Думаємо, що ціллю переслідування був саме психологічний тиск. Стеження за нашими активістками продовжується і зараз - просто вони роблять це непомітно.

Чому вона поїхала саме до Парижу?

Там ми планували відкривати другий центр підготовки активісток руху "Фемен" - перший працює в Києві. По-друге, в Парижі є широка підтримка нашого руху громадськими організаціями і депутатами французького та Європейського парламентів. Імен назвати не можу - не через те, що вони не хочуть себе афішувати, а тому, що я можу випадково неправильно вимовити прізвища, це було б некоректно. Зараз питання "Фемен" у Франції розглядають на одному рівні з Пуссі-райот, тому ми зрозуміли, що це саме та країна, де нас можуть захистити.

Коли ви з нею зідзвонювалися востаннє?

Сьогодні. Інна сказала, що Париж сприйняв її добре: вже було багато зустрічей із журналістами і депутатами французького парламенту.

Чим вона зараз займається?

Готує нових активісток - французькі жінки, що хочуть вступити до "Фемен", уже приходять. За роки нашої діяльності ми виробили особисту ідеологію, свій підхід до акцій протесту, власну тактику і стратегію, яку ми називаємо "секстремізмом". Існують певні правила підготовки - моральної, психологічної, фізичної - саме їх вона зараз і викладає в Парижі. За деякий час відбудеться презентація нового центру "Фемен".

Чи відбудуться після цього якісь зміни в діяльності "Фемен"?

Ми будемо, можливо, обережніші, але не станемо менш радикальними, ніж були раніше. Якщо ми захочемо зробити певну акцію протесту - ми це зробимо. Ми вміємо обманювати спецслужби і Ватикану, і України, і Росії. І далі займаємося нашою головною справою - підготовкою нових протестів і активістів.

Зараз ви читаєте новину «Ми будемо обережніші, але не менш радикальними - "феменка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

66

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути