середа, 21 квітня 2021 16:36

Чоловіки в декреті: що змінює новий закон

Чоловіки в декреті: що змінює новий закон
Сергій Багаліка отримає право на декретну відпустку. Фото: Serhii Serhiyovich

Верховна Рада України в другому читанні схвалила закон, який розширить можливості чоловіків у догляді за дітьми. Документ підтримали 269 народних депутатів. Закон дозволяє взяти одноразову оплачувану відпустку на 14 календарних днів.

Також новим законом закріплено, що відпусткою для догляду за дитиною до трьох років однаково зможуть скористатися як батько, так і мати.
Крім того, для чоловіків, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, батьків, які виховують дітей без матері, може встановлюватися скорочена тривалість робочого часу.

"Цей закон нарешті дає право вибору родині, хто з батьків може піти у відпустку по догляду за дитиною", - розповідає Gazeta.ua інспектор патрульної поліції у місті Києві, тато у декреті Сергій Багаліка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Додаткова відпустка й чоловік у декреті: перша леді прокоментувала новий закон

За його словами, вони з дружиною довго чекали на прийняття нового закону. Оскільки дружина Сергія не має права на декретну відпустку, бо вона підприємець. Чоловік аналогічно не може взяти відпустку по догляду за дитиною.

"Але нарешті все владнається. Моя дружина заробляє дещо більше мене, і в неї є можливість забезпечувати нашу сім'ю, доки я доглядатиму нашу дитину. Тому з економічної точки зору для нас це вигідніше. Ми будемо намагатися скористуватися цим правом, і саме я візьму декретну відпустку", - говорить Сергій.

Подружжя по черзі доглядають за дитиною та разом виконують батьківські обов'язки.

"Ми намагаємося підтримувати одне одного. Я вважаю, що все, що робить дівчина, може робити й чоловік з вихованням дитини. Ну окрім деяких фізіологічних потреб. Я, як і дружина, купаю та годую немовля. Самостійно готую суміші, перевдягаю, змінюю підгузки, граюся з дитиною, ходжу з нею в парк гуляти. І я це роблю не краще і не гірше дружини", - зізнається тато.

Чоловік розповідає, що догляд за дитиною - це найпрекрасніші моменти в його житті.

"Доглядати зовсім не складно. Все починається з голови. Людина сама звужує свій кругозір. Виховання маляти - це неймовірні емоції та моменти, особливо коли він робить перший крок, перше повзання. Це не заміниш ніякою роботою і ніякою розвагою. Але справді це інколи важка праця і подекуди навіть важча за патрулювання на вулиці", - жартівливо відповідає Сергій.

Батьки зможуть обирати форму одноразової допомоги "пакунка малюка" - отримати гроші чи речі.

Зараз ви читаєте новину «Чоловіки в декреті: що змінює новий закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути