Ексклюзиви
субота, 09 березня 2024 19:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Міністерство оборони планує відмовитися від консервів у сухпайках: на що замінять

Міністерство оборони планує відмовитися від консервів у сухпайках: на що замінять
Міністерство оборони планує відійти від консервів у сухпайках. Фото: mil.gov.ua

Міністерство оборони планує відійти від консервів у сухпайках, замінивши їх повноцінними стравами.

Зокрема, заступник міністра Віталій Половенко провів позапланові інспекції складів на сході та в центрі України, отримавши, за його словами, "чимало нарікань на пайки". Про це повідомила пресслужба відомства.

Як зазначив Половенко, наразі у Збройних силах розповсюджені дві норми пайків - 10-та та 15-та. 10-та норма здебільшого складається з консервів і видається на декілька діб, а 15-та - це повністю готові збалансовані страви.

Зокрема, до 15-го польового набору входить 14 видів меню з повноцінними стравами, серед них - борщі, супи, різні каші з м'ясом та овочами, кава, чай, мед, джем, сухарі житні та пшеничні, галети. Енергетична цінність одного раціону має становити не менше 3500 кілокалорій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реформи Умєрова: що буде з харчуванням військових

Половенко пояснив: ці два польові набори мають різне призначення. Так, якщо військовий вирушає у відрядження на декілька діб, буде цілком достатньо 10-ї норми. Але, якщо військові виконують відповідні завдання і декілька тижнів перебувають поза межами пункту постійної дислокації, то для них потрібна 15-та норма.

Натомість, за словами заступника міністра, склалася ситуація, коли деяким бійцям пропонують виключно сухпайки 10-ї норми, тобто з консервами.

Крім цього, він наголосив: востаннє закупівля сухпайка 15-ї норми відбулася ще наприкінці 2022 року. Усю партію вилучили через невідповідність до лабораторних вимог.

У майбутньому Міноборони планує повністю замінити консерви повноцінними стравами. Також Половенко підкреслив, що Командування Сил логістики повинно сформувати потребу для закупівлі 15-ї норми пайків.

Міністерство оборони запровадило граничні ціни на продукти, вище яких постачальники не можуть постачати продукти військовим.

Наприклад, якщо раніше, за даними Національного антикорупційного бюро, постачальники встановлювали закупівельну ціну на картоплю 16 грн/кг, то на одному з тендерів Міноборони у грудні 2023 року вказало граничну ціну 10,35 грн.

Схожа ситуація з капустою (28 грн і 14,54 грн відповідно) і цибулею (39 грн та 22,86 грн відповідно).

У відомстві заявили про кардинальну реформу закупівель.

Зараз ви читаєте новину «Міністерство оборони планує відмовитися від консервів у сухпайках: на що замінять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути