Ексклюзиви
середа, 28 квітня 2021 18:39

Травень заплутає погодою

Травень заплутає погодою
травень розділиться на 2 частини - дощову та спекотну. Фото: pixabay.com

Останній місяць весни відзначиться нестійкою погодою. Перша декада травня буде дощовою із температурними гойдалками від +10°C до +24°C. А от під кінець місяця матимемо +30°C.

При цьому аномальних явищ чекати не слід, майже всі погодні показники триматимуться норми, хіба температура повітря буде трохи вищою багаторічних значень, розповіла Gazeta.ua синоптикиня Українського гідрометцентру Наталія Голеня.

"Початок травня відмітиться температурними гойдалками - то плюс 18-24 градуси, то плюс 10-16. 1-2 травня буде відносно тепло. Але в західних північних та центральних областях очікуємо опади. 3 числа прогнозуємо певну перерву. А з 4 травня знову задощить. При цьому в періоди дощу температура повітря підійматиметься. Нічних заморозків, як у квітні, більше не буде. Друга половина місяця буде трохи теплішою. А ближче до червня можливо навіть 25-30 градусів вище нуля. Йдемо в літо", - сказала Голеня.

Прогноз фахівців Укргідрометцентру підтвердив і народний синоптик Леонід Горбань:

"Загалом початок травня буде холоднішим, ніж ми звикли зазвичай. Хоча в Києві та Київській області температура буде вже майже комфортною, триматиметься на рівні 17-20 градусів тепла. У південних областях України очікую на 5-7 градусів тепліше, ніж на Київщині, а от на півночі - навпаки, на 2-3 градуси холодніше. Одразу після Великодня позначки на термометрі поступово почнуть повзти вгору. 7 травня уже матимемо відчутне тепло. А от із 19 числа встановиться більш літня погода".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якої погоди чекати в Чистий четвер

Чекають швидкого потепління фермери. Бідкаються, що холодна погода у квітня може призвести до поганого врожаю озимих. Дощ та сніг затягують посівну кампанію ярих культур.

"Поки маємо мінус 2-3 градуси, а при ґрунті близько нуля. Така температура не вб'є польові культури, але притупить ріст. Якщо морози будуть більші, то пропаде люцерна та конюшина. Сніг та нічні заморозки запросто зіпсують дерева, що вже цвітуть, наприклад, ранні черешню, вишню, абрикосу. Одразу опаде цвіт, і плодів не буде. Дехто із садівників палять солому та пускають дим на дерева, щоб не вимерзли. Також можуть померзнути ранні помідори. Редька, буряки витримують. Щоб можна було засаджувати город і не хвилюватися за врожай, температура ґрунту має бути не менша як 8 градусів вище нуля", - розповів агроном Олександр Кисіль.

У Карпатах досі тримається зимова погода. Температура повітря опустилася до позначки -5°C. Атмосферне фото світанку в горах опублікував Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост у Facebook. На знімку видно величезні кучугури снігу, що виблискують під сонячними променями.

Зараз ви читаєте новину «Травень заплутає погодою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути