середа, 09 березня 2011 19:02

Лукашенка хочуть судити за тортури в КДБ

Лукашенка хочуть судити за тортури в КДБ

Провідна юридична фірма Великої Британії Н20 оголосила, що має свідчення про систематичне застосування тортур у в'язницях КДБ Білорусі.

Притягнути до відповідальності за це правозахисники хочуть президента Олександра Лукашенка.

Слідчі опитали 205 активістів, яких арештували під час протестів, що відбулися у грудні минулого року після президентських виборів у Білорусі. Опозиціонери розповіли, що тортури, побиття і нелюдські умови утримання у в'язницях є звичайною практикою в країні. Так, 148 поскаржилися на побиття в СІЗО. З них 57 кажуть, що зазнавали ударів кийками.

На основі цих свідчень правозахисна організація висловила намір домогтися цивільного і судового позову проти Лукашенка. Адвокати вірять, що білоруського лідера і його прихильників вдасться арештувати.

Правозахисники заявили, що і до цього мали численні свідчення про застосування тортур у в'язницях КДБ. Утім, за їх словами, справжнім відкриттям став виступ екс-кандидата в президенти Олексія Михалевича. Минулого тижня він під час прес-конференції розповів, що його неодноразово катували в СІЗО. Утім, у КДБ цю інформацію спростовують.

Згідно з міжнародним правом, тортури вважають одним з тих злочинів, які можуть позбавити імунітету главу держави.

"Якщо ми доб'ємося обвинувального вироку за застосування тортур, то це дасть змогу анулювати дипломатичну недоторканність Лукашенка", - сказав один з адвокатів H20.

Нагадаємо, після масових акцій опозиції в Мінську в день виборів глави держави 19 грудня було затримано понад 600 осіб, у тому числі журналістів і кандидатів у президенти.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенка хочуть судити за тортури в КДБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути