Ексклюзиви
субота, 04 грудня 2010 20:11

Лідер "Mad Heads XL" присоромив адміністратора кав'ярні "Шоколадниця" (ФОТО)
8

4 грудня о 12:00 у "Київському медіацентрі" на Хрещатику відбулася прес-конференція на тему мовного законодавства в Україні та його порушення закладами сфери обслуговування.

Захід ініційований Всеукраїнською громадською організацією "Не будь байдужим". На прес-конференції були лідер гурту "Mad Heads XL" Вадим Красноокий, юрист Юрій Фартушний та проект-менеджер громадського руху "Не будь байдужим" Олена Подобєд-Франківська.

"Одним із напрямів нашого дослідження протягом останніх місяців був моніторинг сфери обслуговування на предмет дотримання мовного законодавства, - каже Юрій Фартушний. - У законі про мови йдеться про те, що обслуговування клієнта має здійснюватися державною мовою".

"Із 182-х досліджених нами кав'ярень України мовні порушення зафіксовані у 130, - говорить Вадим Красноокий. - За моїм спостереженням, лише відсотків 10 офіціантів переходять на українську і то лише тоді, коли з ними наполегливо спілкуєшся. Деякі намагаються розмовляти українською, що приємно, а інші вдають, що не розуміють. Перепитують по декілька разів одне й те саме слово, просять повторити, коли називаєш якийсь продукт українською".

Найбільшими порушниками мовного законодавства, за дослідженнями організації, стали мережі кав'ярень "Шоколадниця", "Кофе Хаус", "Кофеум".

Після прес-конференції організатори та журналісти відправилися до кав'ярні "Шоколадниця", що на вул. Богдана Хмельницького, 31. Вона виявилася найбільшим порушником мовного законодавства.

Вадим Красноокий до закладу заносить на таці гнилого кабачка, обмотаного подарунковою стрічкою, Олена Подобєд-Франківська – три білі підв'ялі хризантеми. За ними йдуть фотокореспонденти, оператор із камерою та тележурналісти.

При вході у заклад стояла адміністратор кав'ярні – чорнява дівчина років 24-х.

"Тут нельзя снимать, слышите? Отойдите!" – злякалася вона. Відвідувачі "Шоколадниці" відірвалися від розмов та чашок з напоями. Почали дивитися у епіцентр подій.

"Вручаємо вам цей гнилий овоч за те, що ваш заклад став найбільшим порушником мовного законодавства", - урочисто каже, вручаючи гарбуза, лідер гурту "Mad Heads XL".

"Что происходит?! Не снимайте! Тут нельзя!", - не заспокоюється дівчина.

"Бачите, я до вас говорю українською, а ви до мене – російською. Так само роблять ваші офіціанти при розмові з клієнтами", - пояснив Вадим Красноокий.

Адміністратор не бере гарбуза. Швидко вибігає із кав'ярні на вулицю, кудись телефонує. За нею прямують журналісти.

"Это вы через то, что у нас вывеска на русском? – відходить до стіни адміністраторка. Потім закриває рукою камеру. – Не снымайте!"

"А ще у вас меню російською, офіціанти нею розмовляють. Ви маєте бути зацікавлені у цьому, - говорить співак. – Ви маєте докладати максимальних зусиль для того, щоб всі ваші клієнти були задоволені".

Gazeta.ua

Фото: Володимир Мукан

Зараз ви читаєте новину «Лідер "Mad Heads XL" присоромив адміністратора кав'ярні "Шоколадниця" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути