Ексклюзиви
субота, 20 липня 2024 08:39

Кремль посилює контроль за та цензуру у соцмережах - ISW

Кремль посилює контроль за та цензуру у соцмережах - ISW
У Росії хочуть посилити контроль за соцмережами. Фото: tsn.ua

Російська влада може запровадити ще жорсткіші заходи для контролю і цензури соцмереж.

Уряд РФ нині розглядає можливість запровадження жорсткіших заходів для прямої цензури критичних висловлювань у соціальних мережах. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики, зокрема, наводять інформацію пропагандистського видання ТАСС про те, що неназване джерело заявило, що російські законодавці обговорюють законопроєкт, який змусить власників акаунтів у соцмережах, що мають щонайменше 10 000 підписників, передавати особисті персональні дані російській федеральній службі Роскомнагляд. За невиконання вимог погрожують блокувати канал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна Росії проти України починає дратувати росіян - ГУР

Такі пропозиції, за даними аналітиків, є частиною більш широких зусиль Кремля, спрямованих на викорінення критичних думок і зміцнення контролю над російським інформаційним простором.

Ймовірно, Роскомнагляд вирішив, що попередні заходи, спрямовані на те, щоб підштовхнути критиків до самоусунення через страх втратити дохід від реклами, не гарантують російському уряду можливості безпосередньо контролювати інформаційний простір. Поки що, адміністратори каналів, які не покладаються на дохід від реклами, можуть і надалі працювати анонімно. Однак нові пропозиції дозволять російському уряду здійснювати пряму цензуру всіх великих критично налаштованих каналів, які залишатимуться анонімними.

Серед іншого, пропозиції Роскомнагляду можуть вплинути й на прийняття рішень адміністраторами Telegram.

Засновник соцмережі Павло Дуров заявив 19 липня, що Telegram почне показувати місяць і країну, в якій зареєстрований канал. Але зазначив, що це частина зусиль у боротьбі з шахраями.

"Заява Дурова, однак, примітна, оскільки він регулярно рекламував Telegram як орієнтовану на конфіденційність, незалежну і вільну від цензури платформу з моменту його заснування в 2013 році", - наголошують аналітики.

Російська пропаганда, яка поширює брехливі тези щодо причин агресії проти України, виявилася безсилою в країнах НАТО.

Заяви Кремля, що Україна спочатку була загрозою для РФ, абсолютно безглузді. Росія-агресор, розв'язана нею війна є грубим порушенням міжнародного права, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Зараз ви читаєте новину «Кремль посилює контроль за та цензуру у соцмережах - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути