понеділок, 17 січня 2022 15:47

Кібернаступ на Україну: хакери продовжують атакувати держструктури

Кібернаступ на Україну: хакери продовжують атакувати держструктури
Повідомили також про кібератаку на систему державних закупівель Prozorro. Фото: pixabay.com

В Україні 17 січня зафіксували нові кібератаки на державні структури.

Зокрема постраждав Шевченківський райсуд Києва, який втратив доступ до своїх електронних систем, повідомляє пресслужба суду у Facebook. Не працює також форум системи держзакупівель Prozorro.

"Суд втратив доступ до електронної пошти, офіційного вебсайту на порталі "Судова влада", підсистеми "Електронний суд", функціоналу автоматизованої системи документообігу суду щодо направлення рішень до Єдиного держреєстру судових рішень, обміну вхідною та вихідною кореспонденцією", - йдеться у повідомленні.

Наразі тривають відновлювальні роботи. Фахівці Державної судової адміністрації у співпраці з органами з протидії кіберзлочинності вживають заходи щодо обмеження шкоди для критичних систем і зберігання даних. Станом на 14:00 відновили роботу майже всі сайти, які постраждали від кібератаки на державні інформаційні ресурси в ніч проти п'ятниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія отримає адекватну відповідь, якщо стоїть за кібератаками на Україну - США

"Атака на Prozorro Infobox не вплинула на роботу системи закупівель Prozorro. Сьогодні о 08:00 на сторінці форуму Prozorro Infobox з'явилося повідомлення, аналогічне тим, які були використані під час кібератаки на інші державні сайти 14 січня. Сторінка відключена, а фахівці проводять розслідування і працюють над оперативним відновленням роботи форуму", - йдеться у повідомленні Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації.

Розслідування та робота над відновленням решти ресурсів триває.

Минулого тижня невідомі зламали електронні сервіси кількох відомств - Кабіміну, Міністерств освіти і науки, Міністерств закордонних справ, Міністерств аграрної політики, Міністерств спорту, а також Міненерго. Постраждали й сайти ДСНС і "Дії".

СБУ почала розслідування за фактом наймасштабнішої за чотири роки атаки на сайти українських держструктур.

Мобільний застосунок "Дія" не постраждав від хакерської атаки, повідомило Мінцифри. Кібератака на українські урядові сайти пов'язана із шкідливим програмним забезпеченням, заявила компанія Microsoft.

Зараз ви читаєте новину «Кібернаступ на Україну: хакери продовжують атакувати держструктури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути