Ексклюзиви
пʼятниця, 31 травня 2019 10:31

Які зміни чекають на українців у перший місяць літа

Які зміни чекають на українців у перший місяць літа
У червні Укрзалізниця розпочне експеримент - з вагонів заберуть килимові доріжки.Фото:static.espreso.tv

Календарне літо розпочнеться вже завтра.

У найближчі 3 місяці деякі з нових законів набудуть чинності і в житті українців з'являться нововведення, пише "Сегодня".

Обмеження та заборони

Із 1 червня запрацюють нові державні будівельні норми. Згідно з ними, забудовники повинні обладнати нові громадські будівлі охоронною сигналізацією, відеоспостереженням і "рамками" на вході, а ще - надійнішими протипожежними системами. Крім того, у громадських будівлях дозволять будувати підземні багаторівневі паркінги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На середню школу чекають серйозні зміни. У дітей буде вибір

Зміниться і банківська сфера. Із 3 червня українські банки ретельніше перевірятимуть підприємців, які отримують готівку через касу. Щоб не допустити фіктивних фіноперацій, банки зможуть вимагати від одержувача документи, на підставі яких здійснюють готівкові розрахунки: закупівельний акт, податковий розрахунок, кредитний договір тощо.

Початок літа принесе і сезонну заборону для вантажівок - їздити дорогами державного значення. Великовагові машини не зможуть їздити ними вдень і за температури повітря вище +28ºС. Виняток зроблять для фур із тваринами, небезпечними вантажами чи швидкопсувними продуктами, а також для пожежної техніки.

Без килимів

У червні Укрзалізниця розпочне експеримент - із вагонів заберуть килимові доріжки. Якщо пасажири будуть задоволені, то підлоги залишать голими назавжди. Крім того, в сезон відпусток додадуть 22 поїзди з великих міст до морських курортів. Квитки на них продають уже, а повний список додаткових поїздів можна подивитися на сайті компанії. Додадуться в червні також нові авіарейси: з Харкова до Одеси, Ріміні, Кутаїсі, Ларнаки і Парижа, а з Києва - до китайського Санью. Втім, тепер за можливість подорожувати за кордон доведеться платити більше: у червні підвищиться вартість оформлення закордонних паспортів. Терміновий документ подорожчає з 810 до 1034 грн, а звичайний - з 557 до 682 грн. Зросте ціна і на отримання ID-карт - з 279 до 345 грн, а на прискорену процедуру - з 368 до 471 грн.

У перший літній місяць у країні з'явиться нове свято: відтепер щороку в третю неділю червня відзначатимуть День батька. Також у червні українці двічі відпочиватимуть 3 дні поспіль: із нагоди Трійці та Дня Конституції. Довгий вікенд у зв'язку з першою подією триватиме з 15 по 17 червня, а через другу - з 28 по 30 червня. Всього в червні буде 12 вихідних.

Закон про мову і штрафи євроблях

Найважливішою подією в липні стане набуття чинності закону про державну мову. Документ зробить українську мову головною в країні: нею будуть вчити дітей, проводити всі публічні заходи. За замовчуванням українська мова стане і пріоритетною для всіх без винятку чиновників. Також українською будуть видавати програми, додатки. За ігнорування норм або навмисне спотворення мови будуть штрафувати до 6800 грн.

У середині літа стартує і масова перевірка місць реєстрації населення. За новим законом, українці старше 14 років повинні будуть подати заявку про свою реєстрацію. При цьому уповноважені органи зможуть навіть перевірити житло, чи проживає в ньому хтось і розпитати сусідів. За брехню в заявці можуть оштрафувати від 340 до 850 грн. Також у липні введуть новий порядок розслідування нещасних випадків на роботі - тепер ними займеться спеціальна комісія. А 24 серпня повинен набути чинності так і не реалізований у травні закон про розмитнення авто на єврономерах. Він передбачає штрафи (до 170 тис грн) і конфіскацію таких машин за перевищення терміну перебування в країні.

Банки зобов'яжуть повертати клієнтам украдені з карток гроші на другий день після крадіжки. Національний банк підготував відповідний проект постанови і виставив його на обговорення. Прогнозують, що нові норми запрацюють у липні.

Зараз ви читаєте новину «Які зміни чекають на українців у перший місяць літа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути