понеділок, 12 лютого 2018 14:27

Як готували кривавий штурм Євромайдану - унікальне відео

Як готували кривавий штурм Євромайдану - унікальне відео
Волонтери синхронізували відео з десятків камер спостережень та відтворили підготовчі заходи силовиків до штурму Євромайдану 18 лютого 2014 року / фото: Вікіпедія

Волонтери синхронізували відео з десятків камер спостережень та відтворили підготовчі заходи силовиків до штурму Євромайдану 18 лютого 2014 року.

Відео створила лабораторія Jus Talionis Reconstruction Lab.

Цей епізод охоплює часовий проміжок від 17:26 до 19:39 – період підготовки до вечірнього штурму.

До підготовки та проведення "спецоперації" проти 20 – 25 тис. протестувальників на Майдані були залучені частини внутрішніх військ МВС, "Беркут" із більшості областей України, більшість штурмових спецпідрозділів СБУ та МВС, департамент карного розшуку, управління по боротьбі з організованою злочинністю, управління державної охорони, Державтоінспекція, об'єкти та служби муніципальної власності, Укрчастотнагляд та тітушки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 40 майданівців перевели під домашній арешт

На 17:30 вбитими були уже 15 майданівців. Раніше, о 16:00, мітингувальників закликали розійтись – в іншому випадку погрожували почати штурм уже о 18:00. Рух метро у Києві зупинили.

Штурм о 18:00 не розпочався, проте силовики впродовж 17:00 – 19:00 розгорнули штаб у відділенні колишнього банку "Хрещатик", який розташований за 80 м від лінії протистояння. Також їм на підмогу до місця дислокації євромайданівців пригнали три БТР, не менше трьох водометів та інші автомобілі силових структур.

О 19:09:36 та 19:11:22 почались перші перебої у трансляції "5 каналу". О 20:15 – 20:30 ефірне мовлення "5 каналу" вимкнули по всій країні, кабельне мовлення частково вимкнули деякі оператори, супутникове працювало із перебоями, веб-сайт каналу перестав працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд Азарова подав у відставку

О 19:27 силовики здійснили перші спроби прибрати розмежувальну сітку лінії протистояння для наступної атаки БТР. Уже за кілька хвилин майданівці опиняться у пастці – з усіх сторін їх оточили силовики та тітушки.

Волонтери зробили відеореконструкцію масового побиття і тисняви ​​на вул. Інститутській 18 лютого 2014 року. За їхніми даними, цей епізод охоплює час від 15:39 до 17:26 18 лютого 2014-го. Протягом 1,5 годин (від 13:30 до 15:00) під час мирної ходи до Верховної Ради правоохоронці і тітушки вже вбили (або завдали смертельні поранення) 6 майданівців: Володимира Кіщука, Ігоря Сердюка, Сергія Шаповала, Андрія Корчака, Сергія Дідича, Артема Мазура.

Зараз ви читаєте новину «Як готували кривавий штурм Євромайдану - унікальне відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути