четвер, 11 червня 2009 15:00

Кабмін забрав у місцевої влади право регулювати ціни

Кабмін забрав у місцевої влади право регулювати ціни

Уряд України приступив до державного регулювання цін на деяких соціально значущі продовольчі товари.

"Передбачене комплексне врегулювання питань ціноутворення на деякі соціально значущі продовольчі товари, зокрема встановлення рівня рентабельності виробництва муки та хліба масових сортів", вказується в постанові уряду.

Кабінет міністрів України встановив рентабельність виробництва муки пшеничної вищого, першого і другого сортів, муки житньої на рівні не вище 10%; хліби масових сортів - не вище 12%.

При цьому передбачається, що в 2009 році максимальне щоквартальне збільшення рівня рентабельності виробництва хліба не повинне перевищувати 3%. За даними Мінекономіки також постановою конкретизується перелік продовольства, ціни на яке зможуть регулювати місцеві органи виконавчої влади.

До переліку таких товарів увійшли: мука пшенична вищого та першого сортів, хліб, крупа гречана і манна, м"ясо птиці, ковбаси варені, сосиски, сардельки, молоко коров"яче питне з вмістом жиру від 2,5 до 3,2% включно. Крім того, місцеві органи влади зможуть регулювати ціни на сир кисломолочний з вмістом жиру до 9% включно, сметану з вмістом жиру до 20% включно, масло вершкове з вмістом жиру до 80% включно, а також на курячі яйця, цукровий пісок і соняшникову олію.

Раніше регулюванням цін на хліб займалася місцева влада. Проте, Кабінет міністрів позбавив Раду міністрів Криму, обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації права самостійно визначати максимальну рентабельність виробництва муки і хліба масових сортів.

"Дуже часто губернатори встановлюють рентабельність на рівні 2-3%, чим ставлять хлібопеків на межу банкрутства", - цитує газета розділ Ради підприємців при Кабміні Оксану Продан.

Одночасно Кабмін ввів обов"язкове декларування зміни відпускних гуртових цін на 1% і більше. На відміну від попереднього механізму, декларування не розповсюджуватиметься на оптових продавців - тільки на виробників.

Інтерфакс-Україна, Комерсант-Україна

Зараз ви читаєте новину «Кабмін забрав у місцевої влади право регулювати ціни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути