вівторок, 13 квітня 2021 09:00

Чи змінив серіал "Хід королеви" ставлення українців до шахів

Чи змінив серіал "Хід королеви" ставлення українців до шахів
У США за перші 3 тижні після прем'єри продажі шахів зросли на 87%. Фото: pixabay

Серіал "Хід королеви" від Netflix став однією з найуспішніших стрічок. Ця історія повернула людям цікавість до шахів.

В основі сюжету серіалу - роман Волтера Тевіса, виданий 1983 року. "Хід королеви" подивилися 62 млн глядачів, він став рекордсменом Netflix. Серіал здобув 2 "Золотих глобуси" тай 2 нагороди Critics' Choice Awards. Головну роль виконала 24-річна Аня Тейлор-Джой.

У США за перші 3 тижні після прем'єри продажі шахів зросли на 87%. Книжок про них - на 603%. До 2020-го продаж шахових книжок і наборів упродовж багатьох років залишалися незмінними або знижувався. У Google пошук за запитом "шахи" зріс на 364%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тренується 8-10 годин щодня" - як українець став чемпіоном світу з шахів

Про те, як серіал змінив ставлення українців до шахів, Gazeta.ua розповів тренер і шаховий консультант Антон Литвинець зі Львова.

"Роль цього серіалу для розвитку шахів є феноменальною. Відколи він вийшов, то продаж, наприклад, шахової літератури, комплектів шахів на Ebay збільшився в 7 разів. Якщо подивитися на популярність шахів у Львові, наприклад, то вона теж зросла. Тепер ми в кожній школі запроваджуємо шахові клуби. Наприкінці грудня провели перший кубок і встановили всеукраїнський рекорд за кількістю учасників. Також проводимо різноманітні кубки районів перед чемпіонатом Львова. І кількість учасників уже перевищила ту, яка була попереднього разу. Очікуємо в червні на змагання зібрати 2 тисячі учасників", - розповів експерт.

"Хід королеви" назвали найпопулярнішим художнім мінісеріалом на стримінговій платформі Netflix. За перші 28 днів його подивилися рекордні 62 млн користувачів. Серіал також увійшов до першої десятки у 92 країнах світу. А роман, який ліг в основу серіалу, увійшов до списку бестселерів New York Times за 37 років після публікації.

Зараз ви читаєте новину «Чи змінив серіал "Хід королеви" ставлення українців до шахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути