Ексклюзиви
вівторок, 19 липня 2022 20:16

Спецтема: Війна Росії проти України

HIMARS понад місяць працюють на фронті: як змінюють ситуацію

HIMARS понад місяць працюють на фронті: як змінюють ситуацію
HIMARS працюють у режимі дослідницької або тестової експлуатації, говорить Сергій Грабський. Фото: Цензор.Нет

Американські ракетні артилерійські системи HIMARS вже понад місяць працюють на фронті. У такій кількості, які має Україна, їх недостатньо, щоб були відчутні стратегічні зміни на фронті. Але країна отримує також інші важливі види озброєння, які суттєво допомагають на фронті. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів військовий експерт Сергій Грабський.

"HIMARS працюють у режимі дослідницької або тестової експлуатації. Щоб з'ясувати для чого вони нам потрібні й що з ними робити. У нас такої зброї ніколи не було. Всі плани вогневого ураження, бойових дій прив'язуються до наявної зброї. Зараз використовуємо HIMARS, щоб з'ясувати який спосіб застосування найефективніший – за якої дальності, проти чого, день, ніч", – говорить Грабський.

Була велика кількість ударів по об'єктах ворога, які становлять для нас інтерес, наголошує експерт.

"У кожному з'ясовуємо, яке ураження завдали противнику. Тому говорити про те, що HIMARS сьогодні змінює ситуацію на фронті, не можна. Для пересічного солдата, який сидить в окопі, нічого в принципі не змінилося. Можливо, замість 10 снарядів противник випустив по наших позиціях дев'ять. Але це ще не та різниця, яка була б відчутна. Зараз завдаємо ударів HIMARS по так званій оперативній ланці забезпечення та управління противника. Це може датися взнаки за умови, якщо робитимемо концентрованіші й зосередженіші удари", – каже Грабський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна переходить у затяжну фазу" – Сергій Грабський

Немає універсальної техніки, яка б розв'язала всі наші проблеми, додає експерт.

"Ми ще не отримали в достатній кількості техніки. Наприклад, якщо говоримо про гаубиці калібром 155 міліметрів – загалом їх маємо близько 150 одиниць, зокрема й М-777, М-109, і "Краби", і "Цезарі", й "Арчери". Вони всі одного калібру й мають більш-менш однакові показники. Дозволяють ефективніше виконувати завдання, але за кількістю не стали визначальником перемоги", – уточнює Грабський.

Україна зараз отримує другу хвилю танків від польських союзників. І ця техніка вельми важлива, пояснює експерт.

"Бо це глибока модернізація радянських танків. Тобто ми знаємо як з ними управлятися, обслуговувати. Ідеться приблизно про три танкові полки. Це доволі велика кількість з урахуванням наших втрат. Тобто наші втрати танків майже закриваємо", – говорить Грабський.

HIMARS − це високомобільна реактивна система залпового вогню. Призначена для ураження районів зосередження артилерійських систем, засобів ППО й вогневої підтримки, вантажного транспорту, бойових машин і бронетранспортерів.

Перші американські ракетні артилерійські системи HIMARS прибули в Україну 23 червня, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Зараз ви читаєте новину «HIMARS понад місяць працюють на фронті: як змінюють ситуацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути