Ексклюзиви
вівторок, 19 червня 2007 15:52

Харківські незрячі альпіністи піднімуться на Ельбрус і Монблан

Харківські незрячі, які минулого року зійшли на Говерлу, хочуть підкорити найвищу точку Західної Європи Монблан (4807м) і Кавказьку вершину Ельбрус (5642м).

Попереду - виснажливі тренування в Кримських горах. 100 км бігу в день, 2 години плавання в тиждень, ходьба по пересіченій місцевості у взутті вагою 6 кг - так повинен готуватися звичайний альпініст до сходження. Для незрячих альпіністів, говорить координатор проекту Михайло Ізюмський, тренування набагато складніші - навіть 100 м бігу на стадіоні для людини з проблемами зору стає справжнім випробуванням.

Зараз хлопці майже не тренуються, - говорить він, - немає засобів. Необхідні тренування в залі на бігових доріжках, велотренажерах, треках, в басейні. Ідеальний варіант - зробити спеціальний тренажерний зал для незрячих альпіністів, розповідає Михайло Ізюмський.

Всього, розповідає координатор проекту, альпіністам потрібно близько 100 тис. дол. Адже кожному з 14 незрячих харків"ян знадобиться індивідуальне спорядження - при сходженні на небезпечну вершину Ельбрус необхідно, щоб форма і спорядження було щільно підігнане під людину, говорить Михайло Ізюмський. За його словами, вся екіпіровка для одного альпініста може коштувати від 5 до 10 тис. доларів.

Навіть якщо у хлопців вийде зібрати необхідні засоби, вершина Кавказу здасться їм не раніше наступного літа. Найбільш сприятливий час сходити на Ельбрус в кінці липня - початку серпня, говорить Михайло Ізюмський.

До цього - місяці тренувань і місяць в Кримських горах для кращої підготовки і акліматизації, говорить Володимир Носьков, один з учасників "Сходження толерантності-2006". Тим часом, говорить він, можливо, взимку хлопці знову "сходять" на найвищу гору України - Говерлу.

У грудні минулого року 14 незрячих харківських альпіністів вперше в країні зійшли на найвищу гору України Говерлу (2061 м). Їх супроводжували близько 10 кращих альпіністів-інструкторів Харкова. Як говорить координатор проекту Михайло Ізюмський, сходження ускладнювалося тим, що досвіду такого сходження і методик для незрячих не було: доводилося долати вершину методом проб і помилок, створюючи власні прийоми поведінки незрячих альпіністів.

Подвиг незрячих харків"ян вписали в Книгу рекордів України, передає МедиаПорт.

Зараз ви читаєте новину «Харківські незрячі альпіністи піднімуться на Ельбрус і Монблан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути