пʼятниця, 02 жовтня 2020 14:58

Голова Полтавської міськради відмовився запроваджувати обмеження - місто в помаранчевій зоні

Голова Полтавської міськради відмовився запроваджувати обмеження - місто в помаранчевій зоні
Секретар полтавської міськради Олександр Шамота відмовився запроваджувати обмежувальні заходи в зв'ґзку з переходом до помаранчевої зони. Фото: np.pl.ua

Секретар Полтавськкої міської ради Олександр Шамота, який виконує в місті обов'зки міського голови, заявив, що у місті нічого закривати не планують. Заява Шамоти - це відповідь на рекомендації Кабміну ввести обмеження відповідно до статусу помаранчевої зони, до якої потрапило місто.

Свою позицію секретар міськради висловив на пресконференції, яку дав 2 жовтня, повідомляє Полтавщина.

"Ми повинні дати людям можливість працювати. Транспорт має працювати у звичному режимі. Не плануємо нічого закривати. Навесні у місті був запроваджений жорсткий карантин. В результаті – спад економіки, дірка в бюджеті, безробіття. Зараз наражати людей на небезпеку, позбавляти їх права працювати і заробляти ми не маємо ніякого права. Перед тим, як запроваджувати жорсткий карантин, держава має надати компенсацію людям, які виживатимуть. Якщо закриємо місто повторно, це призведе до того, що люди будуть масово звільнені. Чітко розуміємо, що другого локдауну місто не переживе", - сказав Олександр Шамота.

На питання щодо закриття у місті фітнес-центрів, як того вимагають правила для помаранчевої зони, керівник міськради відповів, що не хоче позбавляти містян можливості заробляти на життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пиво, прогулянки і закупи: як прожила Полтава перший день жорсткого карантину

"Я вважаю, що вони мають можливість працювати так само, як вони й працювали. Так само і ресторанний бізнес, ринки. Ми повинні дати можливість людям заробляти на життя. Іншого шляху в них, на жаль, немає. Держава не пропонує жодних компенсаторів, яким чином люди зможуть вижити", - сказав чиновник.

На думку секретаря міськради, достатньо використання одноразового посуду, тотальної дезинфекції та дотримань правил гігієни в закладах - це допоможе знизити ризик захворювання. А Полтава готова до переходу навіть у червону зону: місто встигло підготували лікарняні заклади, забезпечили засобами індивідуального захисту і планує боротися із ковідом, враховуючи наявний досвід. Щоправда, Олександр Шамота додав, що це його особисте рішення і він його не обговорював з обласною владою.

Натомість директорка Департаменту охорони здоров'я та соціального розвитку Вікторія Лоза менш оптимістична. За її словами, подібні заяви є лиш висловлюванням особистої позиція секретаря міськради. А вона, як керівник структурного підрозділу виконкому, керується чинним законодавством, рішеннями Кабміну та МОЗу.

Київ залишиться в помаранчевій зоні епідеміологічної небезпеки до березня 2021-го, якщо ситуація не погіршиться. Про це повідомив Олег Рубан, голова Держпродспоживслужби столиці. Рубан підкреслив, що наступного тижня очікується зростання кількості інфікованих.

Зараз ви читаєте новину «Голова Полтавської міськради відмовився запроваджувати обмеження - місто в помаранчевій зоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути