неділя, 17 листопада 2013 12:47

Георгій Маргвелашвілі вступив на посаду президента Грузії

Георгій Маргвелашвілі вступив на посаду президента Грузії
Георгій Маргвелашвілі. Фото: AFP
У неділю, 17 листопада, у Тбілісі відбулася інавгурація нового президента Грузії. Михайла Саакашвілі змінив на посту глави держави Георгій Маргвелашвілі, який здобув перемогу на президентських виборах в жовтні. Як повідомляє агентство "Новини-Грузія", Маргвелашвілі приніс присягу у дворі старого будинку парламенту Грузії на проспекті Руставелі.

На президентських виборах, які проходили в Грузії 27 жовтня, Маргвелашвілі-представник правлячої коаліції "Грузинська мрія"набрав більше 62 відсотків голосів. Його найближчий суперник Давид Бакрадзе, кандидат від "Єдиного національного руху" Саакашвілі, набрав майже 22 відсотки. Сам Саакашвілі, який двічі - у 2004 і 2008 роках - обирався на посаду глави держави, у чергових виборах брати участь не міг.

Перед відходом з посади Саакашвілі скористався правом дати державні нагороди ряду грузинських громадян і іноземців. Зокрема, в список нагороджених потрапили політичні соратники екс-президента - мер Тбілісі Гігі Угулава та колишній прем'єр Аджарії Леван Варшаломідзе. У числі нагороджених іноземців - колишній держсекретар США Хілларі Клінтон.

Маргвелашвілі став четвертим президентом Грузії з моменту отримання країною незалежності після розпаду СРСР, до нього цей пост займали Звіад Гамсахурдіа, Едуард Шеварднадзе і Михайло Саакашвілі. У 2013 році зміна президента Грузії вперше відбулася абсолютно мирним шляхом: Гамсахурдіа був повалений, а Шеварднадзе довелося піти у відставку у зв'язку з масовими опозиційними виступами - так звана "революція троянд". Саакашвілі ж допрацював свій другий термін незважаючи на те, що в останній рік йому довелося вести протистояння з супротивниками з "Грузинської мрії", які отримали більшість у парламенті і сформували кабінет міністрів.
Зараз ви читаєте новину «Георгій Маргвелашвілі вступив на посаду президента Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути