вівторок, 15 вересня 2009 09:56

Франція допоможе Росії будувати газопровід в обхід України

Франція допоможе Росії будувати газопровід в обхід України

Учора ввечері прем"єр Володимир Путін зустрічався з французьким колегою Франсуа Фійоном в своїй резиденції в Ново-Огарево. "Комерсанту" стало відомо, що на зустрічі обговорювалася участь французьких компаній в проектах будівництва газопроводів з Росії до Європи - Nord Stream по дну Балтійського моря і South Stream - по дну Чорного моря.

За даними газети, "Газпром" планує найближчим часом підписати меморандум про співпрацю з Electricite de France (EdF), в рамках якої французька компанія отримає не менше 10% в South Stream. Джерело видання повідомило, що документ може бути підписаний в кінці вересня під час поїздки глави "Газпрому" Олексія Міллера до Франції. У обмін на 10% в South Stream Франція укладе довгострокові договори на постачання газу для електростанцій EdF по ходу маршруту газопроводу.

Газопровід South Stream потужністю 47-63 млрд кубометрів газу на рік повинен пройти з Росії через Чорне море до Болгарії, а далі двома шляхами: Сербія-Угорщина-Австрія і Греція-Італія. Перша гілка повинна бути введена в 2013 році. Поки єдиним партнером "Газпрому" в South Stream є італійська ENI. Експерти упевнені, що участь Франції в проекті "Додасть йому політичної ваги", підсиливши конкурентоспроможність в порівнянні з Nabucco.

EdF була заснована в 1946 році і на 84,66% належить державі. Частка EdF у виробництві електроенергії Франції складає 75%, компанія працює також в інших країнах Європи, Південної Америки, Африки і в Китаї.

Досі EdF не брала участь в газових проектах Росії, проте неодноразово намагалася зайти на ринок електроенергетики, пише газета. Так, два роки тому компанія хотіла купити 25% державного "Інтер РАТ ЄЕС", але угода не відбулася.

Видання нагадує, що Франція вперше виявила цікавість до російських газопроводів півтора роки тому, після того, як не потрапила в конкуруючий європейський проект Nabucco (повинен забезпечити Європу газом з Середньої Азії в обхід Росії). Тоді акціонери проекту віддали перевагу німецькій компанії RWE замість французької GDF Suez. Після цього GDF SUEZ вирішила приєднатися до Nord Stream і, за словами зампреда правління "Газпрому" Олександра Медведєва, отримає 9% акцій в ньому до жовтня.

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Франція допоможе Росії будувати газопровід в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути